Νέα αποδεικτικά στοιχεία έρχονται στο φως που “ταρακουνούν” το αδιάβλητο της προ μηνών, διαδικασίας. Κατατέθηκε συμπληρωματική μήνυση.

Νέες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνουν οι καταγγελίες για το “αδιάβλητο της διαδικασίας” υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020. Ως γνωστόν, την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, η πλατφόρμα του Υπ. Περιβάλλοντος άνοιξε στις 10 το πρωί για να κλείσει μετά από λίγα λεπτά λόγω πλήθους αιτήσεων και δέσμευσης των πιστώσεων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τις εντονότατες διαμαρτυρίες μηχανικών από όλη την Κρήτη αφού “εν ριπή οφθαλμού” δεσμεύτηκαν τα περίπου 30.000.000 ευρώ που είχαν διατεθεί για το νησί.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η πλατφόρμα δεν έμεινε ανοιχτή περισσότερο από 11-12 λεπτά καταρρίπτοντας προηγούμενο ρεκόρ!

Η υπόθεση όμως φαίνεται ότι έχει πολλά επεισόδια ακόμα αφου υπήρξαν καταγγελίες για το αδιάβλητο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020. Μάλιστα, εις εξ αυτών των Μηχανολόγων -Μηχανικών που κίνησαν το θέμα είναι ο κ. Μιχάλης Φιλιππίδης που αρχικά κατέθεσε στην Εισαγγελία Ρεθύμνου καταγγελία στην οποία ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος, λόγω παρατυπιών στη διαδικασία.

“Παράνομο λογισμικό”

Σε νεότερη επικοινωνία που είχε το Flashnews.gr με τον κ. Φιλιππίδη μας τόνισε ότι προέκυψαν στο μεσοδιάστημα νέα δεδομένα τα οποία των ώθησαν να καταθέσει συμπληρωματικά στοιχεία (στην ασφάλεια και στην εισαγγελία Ρεθύμνου) στην υπάρχουσα Μηνυτήρια αναφορά του στις 03/02/2021.

Όπως μας τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, “αφού μίλησα με πολλούς προγραμματιστές δημιουργίας λογισμικών σε ότι αφορά την λειτουργία του παράνομου λογισμικού η οποία χρησιμοποιήθηκε για την εισαγωγή στοιχείων στην πλατφόρμα του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ”, με ενημέρωσαν τα παρακάτω:

  1. Για να κατασκευάσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα και να λειτουργήσει επάνω στην πλατφόρμα της κρατικής ιστοσελίδας ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ πρέπει να έχεις τους κώδικες-κλειδιά του προγράμματος οι οποίοι σημειωτέον δεν υποκλέπτονται ούτε κατά την περίοδο εξάσκησης των χρηστών.
  2. Το παράνομο λογισμικό κατά την λειτουργία του διακόπτει την επικοινωνία του κρατικού ιστότοπου με την ΑΑΔΕ, παρεμβαίνοντας στο ενδιάμεσο και καταχωρεί μονόπλευρα προς την κρατική ιστοσελίδα του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ τα όποια στοιχεία του δίνει ο χειριστής του παράνομου λογισμικού σε αυτήν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε αιτήσεις οι οποίες ενώ βάσει του ΦΕΚ δικαιούνται λόγω εισοδημάτων 65.500€ επιδότηση 65% τους δίνεται 85%.  Επίσης κατοικία 52τ.μ. με εξοικονόμηση 380kwh/έτος εξοικονόμηση η οποία με βάση το ΦΕΚ δικαιούται ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό 52τ.μ.Χ380Kwh/έτοςΧ1,2€=23.712€, να της εγκρίνεται ποσόν 44.500€. Οπότε και στις δύο περιπτώσεις δεσμεύονται παράνομα μεγαλύτερα ποσά επιδότησης από αυτά που δικαιούνται με βάση το ΦΕΚ του προγράμματος. 
  3. Πέρα από το παράνομο λογισμικό, υπάρχει και η απάτη της καταχώρησης ψευδών στοιχείων στο πρόγραμμα από Μηχανικούς και συμβούλους έργου είτε ελεύθερους επαγγελματίες είτε από συνεργάτες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Αυτό έγινε κατά την διαδικασία καταχώρησης των παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου αφού οι εγκέφαλοι του σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος έθεσαν ως βασικό κριτήριο ένταξης το «πρώτος που καταχωρεί, πρώτος που εντάσσεται». Αντί λοιπόν να χάσουν χρόνο καταχώρησης στοιχείων δήλωσαν σε κατοικία 120 τ.μ. μόνωση ταράτσας εμβαδού 800 τ.μ. πολλαπλασιαζόμενη με το ποσόν των 55€ να δίνει το γινόμενο των 44.000€ ανώτατου εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Με αυτήν την πράξη τους καταχωρούν σε λιγότερο χρόνο τα δεδομένα που δεσμεύουν το ποθούμενο ποσό προϋπολογισμού και προπορεύονται χρονικά από άλλους δυνητικά ωφελούμενους οι οποίοι πληκτρολογούν όλες τις παρεμβάσεις σε χρόνο μεγαλύτερο κατά 3-4 λεπτά. “.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, “με όλους τους παραπάνω τρόπους Μηχανικοί, Σύμβουλοι έργου και λοιποί εμπλεκόμενοι [πιθανόν τράπεζες(είναι υπό διερεύνηση)], εξαπάτησαν το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ δεσμεύοντας παράνομα ποσά από το ΕΣΠΑ ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιδοτήσεων”. 

Βάσει λοιπόν των παραπάνω δεδομένων αποδεικτικών στοιχείων, τα ποσά που δεσμεύτηκαν παράνομα υπολογίζονται στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού των 900.000.000€, ήτοι 0,7Χ900εκ.=630.000.000€. Σημειωτέον ότι όλο αυτό μεταφράζεται σε απ’ ευθείας αναθέσεις εργολαβιών του παραπάνω ποσού χωρίς διαγωνισμούς, ειδικής τάξης Μελετητικά Πτυχία κ.λπ. κατευθυνόμενα σε συγκεκριμένες τεχνικές εταιρείες των οποίων τα ονόματα έχουν ζητηθεί να γίνουν γνωστά.

Καταγγελία και των μηχανικών στη Βέροια

Το ζήτημα λοιπόν παίρνει μεγάλες διαστάσεις και βάσει της διερεύνησης της υπόθεσης από τον Μιχάλη Φιλιππίδη προέκυψε νέα καταγγελία των μηχανικών της Βέροιας, η οποία και καταέθηκε στην Εισαγγελία της πολης και μεταξυ άλλων αναφέρει:

«Κατόπιν ολοκλήρωσης του κύκλου υποβολής αιτήσεων, προς ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ, προβαίνουμε σε αυτή τη δημόσια διαμαρτυρία μας, με την οποία ζητούμε να διερευνήσετε εάν υπάρχουν αιτήσεις, όπου έχει γίνει εσκεμμένα ψευδής δήλωση στοιχείων.

… πολλοί μηχανικοί πιθανά έπραξαν οι ίδιοι ή συμβούλευσαν τους πελάτες τους κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης, στον πίνακα παρεμβάσεων να δηλώσουν μία κατηγορία παρέμβασης, αντί του συνόλου των παρεμβάσεων που καταγράφονται στο επισυναπτόμενο δικαιολογητικό (παράρτημα ΙΙΙ).

Ζητάμε να γίνει απένταξη – ακύρωση από το πρόγραμμα, των αιτήσεων με πιθανά ψευδή στοιχεία και αποδέσμευση του ποσού που δεσμεύτηκε για τις συγκεκριμένες αιτήσεις, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αιτήσεις που έμειναν εκτός, λόγω χρονικής καθυστέρησης.

…είναι αναπόφευκτη η προσωρινή διακοπή του προγράμματος, έως ότου γίνει ο απαραίτητος έλεγχος των καταγγελιών από τις αρμόδιες αρχές».

“Όπως είναι το σύστημα τα χρήματα δεν πρέπει να έρθουν ποτέ. Είναι χρήματα του ΕΣΠΑ. Θα μπορούσε το Υπουργείο να παρέμβει ώστε να έρθει το πρόγραμμα σε μια κανονικότητα”, επεσήμανε στο Flashnews.gr o Χανιώτης αρχιτέκτινας Ελισσαίος Παπατζανάκης που είχε επίσης προβεί σε καταγγελία στο ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης για την ίδια υπόθεση. 

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα δικαιολογητικά

Σημειώνεται τέλος ότι προχτές (2/3) ενεργοποιήθηκε στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» η φάση υποβολής δικαιολογητικών. Η φάση αυτή είναι ενιαία για όλους τους τύπους αίτησης και ανεξαρτήτως περιφέρειας και υποβάλλονται με ηλεκτρονική μορφή. Αφού υποβληθούν, θα γίνει έλεγχος για την πιστότητα και την ακρίβειά τους και εάν δεν είναι αυτά που προβλέπονται ή αυτά που είχαν δηλωθεί στην πρώτη φάση ότι ισχύουν τότε η αίτηση σταματάει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook