Οι εμβολιασμοί είναι το «κλειδί» για να κερδίσει η χώρα το στοίχημα του τουρισμού και να βάλει μπρος ξανά η οικονομία τις «μηχανές» της.

Η αδιάλειπτη προμήθεια εμβολίων, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και οι διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, εκτός Ε.Ε. είναι οι 3 παράγοντες στους οποίους «ποντάρει» η κυβέρνηση για να ξεπεράσει η χώρα τον οικονομικό σκόπελο που δημιούργησε η πανδημία.

Χτες η χώρα έσπασε το φράγμα του 1.000.000 δόσεων του εμβολίου και εκτιμάται ότι ως τα τέλη Μαρτίου θα αγγίξει το 1.750.000 δόσεις.

Ως τα τέλη Μαΐου υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και παράλληλα θα έχει δρομολογηθεί η κάλυψη και των ευπαθών ομάδων.

Στόχος για 30% ανοσία τον Ιούνιο

Η προσδοκία είναι ως τις αρχές Ιουνίου να έχει επιτευχθεί ανοσία σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ καθώς από τις αρχές Απριλίου εκτιμάται ότι θα υπάρχει μεγάλη διάθεση εμβολίων από πολλές εταιρείες, σχεδιάζεται να δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και τους νησιώτες, έτσι ώστε η Ελλάδα να ανοίξει όσο πιο σύντομα γίνεται, με ασφάλεια, τον τουρισμό.

 «Κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια» δήλωσε χτες ο Πρωθυπουργός, σε νέο του μήνυμα προς τους πολίτες. «Είμαστε στην αρχή του τέλους» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι ο καταλύτης για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για το άνοιγμα της χώρας.

Πίεση προς την Ε.Ε για περισσότερα εμβόλια

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στην Ε.Ε. να διαπραγματευτεί πιο σκληρά με τις εταιρείες για να αυξηθεί η ροή των εμβολίων στα κράτη – μέλη.

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξη πως ως τα τέλη της άνοιξης θα έχει προχωρήσει η θέσπιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι  «όλοι συμφώνησαν ότι χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού», προσθέτοντας ότι θα είναι διαθέσιμα μέχρι το καλοκαίρι καθώς η Ένωση χρειάζεται τρεις μήνες για τη δημιουργού του τεχνικού πλαισίου.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα.

Διμερείς συμφωνίες με 11 χώρες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit  σε καλό δρόμο είναι και οι επαφές για τη σύναψη διμερών συμφωνιών με χώρες εκτός Ε.Ε., που προχωρούν γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες τους που έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Εκτός από το Ισραήλ, σε προχωρημένο επίπεδο είναι οι συζητήσεις με Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλία, Ρωσία, Κίνα, Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Σερβία και Ουκρανία

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook