Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «άλματα που έγιναν προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Το στοίχημα της Ευρώπης με τα μέτρα και τους εμβολιασμούς κατά της πανδημίας για να μην χαθεί το ευρωπαϊκό και ελληνικό καλοκαίρι προέταξε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα τεθεί επί τάπητος στις 17 Μαρτίου, προκειμένου να μην χαθούν οι θυσίες και οι προσπάθειες των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Σχοινάς μίλησε για «ιστορικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης και μέσα σε ένα κυκλώνα που κανείς, δεν μπορούσε να προβλέψει», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η Ελλάδα θα είναι η 4η πιο ευνοημένη χώρα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, λαμβάνοντας από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάνω από 40 δις ευρώ».

Με 40 δισ. ευρώ από το πολυετές πλαίσιο, 18 δισ. σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 12 δισ. σε δάνεια, «ποτέ ξανά η Ελλάδα δεν βρέθηκε με τέτοιους πόρους» είπε χαρακτηριστικά. «Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και η ευκαιρία μοναδική» σημείωσε.

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «άλματα που έγιναν προς μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», σημειώνοντας ότι «η ΕΕ διαθέτει τον πιο ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό ασφάλειας και αδειοδότησής των εμβολίων διασφαλίζοντας 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρίες, με όλους τους ευρωπαίους να έχουν ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτά».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι μια νέα συμφωνία με όλα τα κράτη μέλη είναι εφικτά ορατή αλλά όχι δεδομένη και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να προχωρήσει σε σύγκλιση πριν από τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο όπου θα δοθούν σκληρές μάχες με ευρωφοβικούς λαικιστές, που επιτίθενται στη νέα συμφωνία, γιατί η πρόταση τους «ξεβολεύει».

Σε σχέση με την Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευση της Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και στην συνέχιση των επιστροφών, τονίζοντας ότι «σκοπεύουμε να λάβουμε υπόψιν όλες στις σχετικές διμερείς εξελίξεις με την Τουρκία στην έκθεση της Κομισιόν τον Μάρτιο», σημειώνοντας ότι στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook