Σήμερα λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η τρόικα στην Αθήνα για να σταλούν οι έγγραφες δεσμεύσεις των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης της κατάστασης επεξεργάζονται ένα σχέδιο δύο διαδοχικών επιστολών, ενώ προς το παρόν αρνούνται να σχολιάσουν τι θα συμβεί αν υπάρξει νέα καθυστέρηση.

Η πρώτη επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα στο capital.gr, θα έχει τον χαρακτήρα της πολιτικής δέσμευσης. Θα πρέπει να υπογραφεί από τους αρχηγούς τουλάχιστοn των 2 μεγάλων κομμάτων, τον νέο πρωθυπουργό, τον νέο υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε αυτή θα επαναλαμβάνεται και γραπτά η δέσμευση υλοποίησης των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου, η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του νέου Μνημονίου.

Όσο για την δεύτερη επιστολή προτείνεται –προς διευκόλυνση της ΝΔ– να υπογραφεί μόνο από τον νέο υπουργό Οικονομικών και τον Κεντρικό Τραπεζίτη, δηλαδή από τα δύο πρόσωπα υπεύθυνα για τις αναθεωρήσεις του Μνημονίου. Ζητείται να περιλαμβάνει στο πρότυπο της τριμηνιαίας αναθεώρησης του μνημονίου αναλυτικές δεσμεύσεις που θα ισχύουν όλα τα επόμενα χρόνια.

Εξηγούν ότι ουσιαστικά το δεύτερο γράμμα θα περιέχει ό,τι ορίζει το Μνημόνιο, δηλαδή το κείμενο θα υπογραφόταν ούτως ή άλλως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Μεταξύ των δεσμεύσεων που προτείνεται να περιέχει θα είναι:

- Άμεση υλοποίηση των παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες για την 6η δόση (εφεδρεία, λουκέτο ΔΕΚΟ κλπ).

- Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης, του νέου μνημονίου που θα τη συνοδεύει, του προϋπολογισμού για το 2012 και μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα καταγράφει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τα επόμενα χρόνια.

- Υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων, με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα και περίληψη σε αυτές των εσόδων αξίας 15 δισ. ευρώ περίπου από το πρόγραμμα Helios.

- Δέσμευση ότι θα ληφθούν νέα διορθωτικά μέτρα αν ο προϋπολογισμός του 2011 αποκλίνει περισσότερο.

- Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν όπως είναι τα κλειστά επαγγέλματα, οι αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα, στο ασφαλιστικό στην απελευθέρωση αγορών, στην μείωση της γραφειοκρατίας και τους κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων κλπ.