Συντονισμός φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα.

Σε Συντονισμό της δράσης τους προχώρησαν φοιτητές του Ηρακλείου σήμερα Σάββατο 6/3 στον Καράβολα, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Ο συντονισμός πραγματοποιήθηκε μπροστά στον 1 χρόνο όπου τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά, αλλά και στο φόντο του απαράδεκτου νομοσχεδίου που ψήφισε η κυβέρνηση πριν δύο βδομάδες και στον απόηχο των μαζικών κινητοποιήσεων που έγιναν στο Ηράκλειο. Παραβρέθηκαν με αποφάσεις οι ΦΣ Βιολογικού, CSD και Ιατρικής αλλά και οι Επιτροπές Αγώνα Φυσικού, Μαθηματικού/ΤΕΜ, ΤΕΤΥ και ΕΛΜΕΠΑ. Ωστόσο, η παράταξη της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ιατρικης (ΚΑΡΦΙ – ΕΑΑΚ), με μια απαράδεκτη τοποθέτηση, επισήμανε ότι  δεν αναγνωρίζει τις επιτροπές αγώνα που στήθηκαν σε σχολες για να ζωντανέψει η συλλογική δράση κόντρα στην πλειοψηφία της ΔΑΠ, καθώς επίσης ότι δεν αναγνωρίζει τη συζήτηση που διεξήχθη μέσω των τοποθετήσεών τους.

Οι φοιτητές αντάλλαξαν πείρα, συζήτησαν την κατάσταση που επικρατεί στο εκάστοτε Τμήμα,  άνοιξαν δηλαδή την κουβέντα που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό μέσα στους συλλόγους – είτε μέσω γενικών συνελέυσεων, είτε επιτροπών αγώνα, είτε οποιασδήποτε άλλης προσπάθειας για συζήτηση και δράση – για τη συνέχεια του αγώνα και της δράσης τους. Για να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, για να πραγματοποιηθούν άμεσα διά ζώσης τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές από αυτό το εαρινό εξάμηνο. Επίσης, για ακόμα μια φορά οι φοιτητές καταδίκασαν την καταστολή που υπέστησαν οι συνάδελφοι τους στο ΑΠΘ, αλλά και στα Χανιά, σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα της εφαρμογής πλέον του νομοσχεδίου της Κεραμέως, και βροντοφώναξαν ότι το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ.

Ακόμα, συζήτησαν γύρω από τα αιτήματα τους που δεν είναι άλλα από:

Καμία εφαρμογή του Νομοσχεδίου !!!
Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών, αλλά αντιθέτως να παρθούν μέτρα για τη στήριξή τους.
Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία!
Όχι στο πειθαρχικο δικαιο! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
Θέλουμε να γίνουμε φοιτητές ξανα! Επαναλειτουργία των σχολών από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας τους. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Να αξιοποιηθεί η τεράστια ακίνητη περιουσία των Ιδρυμάτων για να ανοίξουν οι σχολές. Μόνιμες, μαζικές προσλήψεις σε υγειονομικό και διδακτικό προσωπικό.
Να ανοίξουν άμεσα τα εργαστήρια και να μπουν οι πεμπτοετείς φοιτητές της Ιατρικής στις κλινικές, να μη χαθεί καμία πρακτική!
Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, ολοκληρωμένη γνώση στο πτυχίο, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση!
Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των εργατικών σωματείων για μέτρα πριστασίας.
Καμία ποινική δίωξη σε βάρος συλλογικών φορέων, φοιτητών, εργαζομένων, αγωνιστών για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Να καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος απαγόρευσης διαδηλώσεων.

Τέλος, αποφάσισαν να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα τους καλώντας σε Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε τμήμα, ανοίγοντας πιο πλατιά την κουβέντα στους συμφοιτητές τους. Αποφάσισαν:

Τη συμμετοχή στην κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα την Δευτέρα 8 Μάρτη – Παγκόσμια ημέρα των γυναικών, στις 12 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας.
Τη συμμετοχή σε κινητοποίηση στον Πρύτανη την Τρίτη 9 Μάρτη στη 1μμ, για να ασκηθεί πίεση ώστε να τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με την εφαρμογή του νομοσχεδίου και να παρθούν μέτρα για την ομαλή συνέχιση των σπουδών μας.
Την Τετάρτη 10 Μάρτη στη 1μμ στην πλατεία Ελευθερίας, φοιτητικό συλλαλητήριο εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook