Η νεώτερη ανάλυση δεδομένων και το μαθηματικό μοντέλο «δείχνει» τα ημερήσια κρούσματα να κυμαίνονται από 2.000 – 3.000 μέχρι τις 15 Μαρτίου

Έντονη είναι η ανησυχία για την δυναμική του κύματος της πανδημίας  που είναι σε εξέλιξη και ειδικά για την πίεση που αναμένεται να δεχθεί το ΕΣΥ και κυρίως οι ΜΕΘ και οι κλινικές COVID-19 από την μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Νίκος Τζανάκης, αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανα τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζει με αναστήσεις του τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας του “τρέχει” σε ερευνητικό επίπεδο η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάρτηση του κ.Τζανάκη  και υπό τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις αναλύσεις η άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου με το «καλό» σενάριο να κάνει λόγο για 2.000 – 2.100 κρούσματ ααν αημέρα και το «κακό» να φτάνει και σχεδόν στα 3.000 κρούσματα.

Αναλυτικά η σημερινή ανάρτηση του κ. Τζανάκη:

Αναρτούμε σήμερα τα ευρήματα του μοντέλου μας όπως απεικονίζονται μετά την ενσωμάτωση 20 ακόμη ημερών… Έχει νομίζω επαληθευθεί η ακρίβεια της προηγούμενης πρόβλεψη μας…

 Στο τωρινό μοντέλο ενσωματώθηκαν οι εξής παραδοχές: 

α) να έχει επικρατήσεις το Βρετανικό στέλεχος κατά τουλάχιστον 80% στην Αττική το τελευταίο 10ήμερο, 
β) να αποδώσουν τα μέτρα τουλάχιστον 30% μείωση της μεταδοτικότητας και να διαρκέσουν έως τις 21/3, 
γ) να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με αυτούς τους ρυθμούς, 
δ) να επαληθευθούν οι μέσες θερμοκρασίες δεκαετίας αυτή την εποχή, 
ε) ο μέσος ημερήσιος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων και με τις 2 μεθόδους να είναι τουλάχιστον 50000. 

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις το μοντέλο προβλέπει περαιτέρω μικρή αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στον κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας ξεπερνώντας τα 2450 κρούσματα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν λίγες ημέρες με νούμερα κοντά ή και οριακά πάνω από τις 3000 ανά ημέρα…. 

Στις 15 Μαρτίου η καμπύλη επιπεδώνεται σε αυτά τα ψηλά νούμερα και ξεκινά να υποστρέφει από τις 20 του μηνός και μετά με πολύ αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης… 

Στο μοντέλο για πρώτη φορά προσθέσαμε 2 άγνωστους προσδιοριστές που μπορεί να ανατρέψουν τη συνοχή του μοντέλου, έναν βλαπτικό που δυνητικά συμβάλλει στην επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 10% και έναν ωφέλιμο που δυνητικά μπορεί να το μειώσει αντίστοιχα κατά 10%. 

Το μοντέλο στην ευκταία περίπτωση δίνει τιμές (κυλιόμενος 7ήμερος μέσος) 2050-2150 για το επόμενο 15θήμερο και στην απευκταία 2950 κρούσματα/μέρα…….

 Ας ελπίσουμε ότι αυτά που θα συμβούν θα είναι διαχειρίσιμα κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας…..

 Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό…. Stay safe

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook