Ποιες περιπτώσεις εξαιρούνται - Τι αναφέρει Χανιώτης δικηγόρος για το νέο νομοσχέδιο 

Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση στο Οικογενειακό Δίκαιο η οποία αφορά και τη θέσπιση της συνεπιμέλειας, είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια τους γονείς.

Μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια το νέο αυτό νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει ένα μείζον πρόβλημα, αυτό της γονικής αποξένωσης που βασανίζει πολλές οικογένειες λόγω της αποκλειστικής επιμέλειας που έχουν συνήθως οι μητέρες.

Η κείμενη νομοθεσία δημιουργεί πόλωση στους γονείς οι οποίοι έχουν αποφασίσει να τραβήξουν χωριστούς δρόμους, οπότε ο νέος νόμος έρχεται να ενισχύει τη σχέση και με τους δυο γονείς, με γνώμονα την ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού.

Αυτές οι νέες διατάξεις αναμένεται να ψηφιστούν σύντομα στη βουλή, καθώς το νομοσχέδιο είναι στη διαδικασία των επιτροπών της βουλής. Θα συζητηθεί λοιπόν κατ’άρθρο, θα γίνουν οι ανάλογες προσθαφαιρέσεις κατόπιν των ενστάσεων-εισηγήσεων των βουλευτών οπότε και θα πάρει την τελική του μορφή προς ψήφιση το επόμενο διάστημα.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που αφορά στην κοινή ανατροφή των παιδιών

Όπως τονίζει ο Χανιώτης δικηγόρος Βαγγέλης Σοκιαλίδης, "πρόκειται για μία πρωτοποριακή κίνηση του υπουργείου, καθόσον επί 40 περίπου έτη και ειδικότερα από το έτος 1983 που έγινε η αναμόρφωση στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, πλην όμως  έκτοτε έχουν μεταβληθεί ριζικά οι κοινωνικές και οικογενειακές συνθήκες στην ελληνική οικογένεια και κοινωνία, είχε έρθει προ πολλού η στιγμή που έπρεπε να αλλάξουν οι συνθήκες και τα άρθρα εκείνα που ρυθμίζουν τις σχέσεις των ανήλικων τέκνων με τους γονείς τους. Το πρότυπο που υπήρχε πριν από 40 χρόνια, όπου ο πατέρας δούλευε από τα ξημερώματα και η μητέρα ήταν στο σπίτι, δεν υφίσταται πλέον. Σχεδόν το 95% των γυναικών εργάζεται και αντίστοιχα βέβαια και οι πατεράδες συνεισφέρουν  τα ίσα στα οικογενειακά βάρη και στην ανατροφή των παιδιών.

Έπρεπε λοιπόν να γίνει αυτή η αλλαγή,και  πλέον δίνεται η δυνατότητα και στους πατεράδες να έχουν δικαίωμα στην από κοινού γονική μέριμνα και κατά μία έννοια συνεπιμέλεια την οποία θα μπορούν να καθορίζουν με τις μητέρες σε πολλά σοβαρά θέματα που θα άπτονται του μέλλοντος των παιδιών, της υγείας τους, της ονοματοδοσίας, της θρησκείας και της εκπαίδευσης /σπουδών τους.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι ότι σε περίπτωση διαφωνιών των γονέων, πλέον  προβλέπεται η μεσολάβηση  διαμεσολαβητή και μάλιστα ειδικού διαμεσολαβητή περί του οικογενειακού δικαίου, ώστε να προσπαθήσει να σταθμίσει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δύο γονέων και να βρεθεί η χρυσή τομή-λύση, προτού οδηγηθούν στην δικαστική οδό. Σαφώς πλέον ορίζεται στις νέες διατάξεις -που θα αντικαταστήσουν τα άρθρα του αστικού κώδικα- και υπάρχει πλέον ένα μαχητό τεκμήριο του μίνιμουμ του 1/3 της επικοινωνίας ως δικαίωμα στον πατέρα αν δεν συνοικεί μαζί του το ανήλικο. Μπορούν επίσης οι γονείς να συμφωνήσουν  για διάστημα τουλάχιστον δύο ετών και ανάλογη/μερική κατανομή της γονικής μέριμνας  όπου είναι το βασικό γονεϊκό δικαίωμα) και αντίστοιχα να ρυθμίζεται και η καθημερινότητα κατόπιν πάντοτε έγγραφης συμφωνίας ,να διαμένει πχ. Έναν μήνα με τη μητέρα έναν με τον πατέρα, ή μία εβδομάδα στον καθένα αντίστοιχα".

Ποιες περιπτώσεις δύνανται να  χάσουν το δικαίωμα  της άσκησης της γονικής μέριμνας-συνεπιμέλειας, λόγω «κακής άσκησης της»

  • η υπαίτια μη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις
  • η διατάραξη της συναισθηματικής σχέσης του τέκνου με τον άλλο γονέα
  • η υπαίτια παραβίαση των όρων της έκαστοτε έγγραφης συμφωνίας
  • η κακή άσκηση του γονέα/ υπαίτια παράλειψη επικοινωνίας μς τον άλλο γονέα
  • αδικαιολόγητη άρνηση καταβολής διατροφής
  • αμετάκλητη καταδίκη γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας/ζωής

Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος γονέας αποκλείει τον άλλο γονέα από την επικοινωνία με το παιδί

Ο κ. Σοκιαλίδης τονίζει ότι "ορίζεται ρητά στο άρθρο 14 που θα αντικαταστήσει τον 1532 του αστικού κώδικα και προβλέπει ρητές περιπτώσεις κακής άσκησης γονικής μέριμνας είτε του ενός γονέα είτε του άλλου οπότε ευχερώς πλέον ο δικαστής θα μπορεί να διαγνώσει ότι ο πατέρας ή η μητέρα κατά περίπτωση δεν ασκεί την προβλεπομένη γονική μέριμνα ή κάνει καταχρηστική άσκηση αυτής, και θα μπορεί είτε να του αφαιρέσει είτε να του μειώσει τον χρόνο της γονικής μέριμνας". 

Σε ποιες περιπτώσεις καλείται το παιδί στο δικαστήριο για να ερωτηθεί αναφορικά με τη γονική μέριμνα

"Μία ακόμα καινοτομία των νέων διατάξεων προβλέπει ότι ο δικαστής θα πρέπει πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία του ανήλικου να λαμβάνει υπόψη και τη γνώμη του ανήλικου το οποίο μάλιστα προβλέπεται από τη διάταξη ότι θα πρέπει να διαγνώσει ο δικαστής ότι δεν έχει γίνει καθ’υποβολή από τη μητέρα ή τον πατέρα σε ενδεχόμενες ερωτήσεις /απαντήσεις που θα δώσει το ανήλικο. Μάλιστα και για αυτό τον λόγο προβλέπει πλέον το νομοσχέδιο, ότι  οι δικαστές που θα αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις θα έχουν προηγουμένως επιμορφωθεί με αντίστοιχα σεμινάρια ώστε να έχουν την απαραίτητη κατάρτιση ειδικά για αυτές τις δύσκολες και ευαίσθητες περιπτώσεις. Οπότε με επιστημονική κατεύθυνση και καθοδήγηση θα πρέπει να διαγινώσκουν οι ειδικά καταρτισμένοι δικαστές, πιο είναι το συνολικό συμφέρον του παιδιού για να αποδίδουν και κατά το δυνατόν καλύτερα τη δικαιοσύνη", ως προβλέπεται και εκ του θεσμικού τους ρόλου ως λειτουργών, υπογραμμίζει ο κ. Σοκιαλίδης.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook