Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στο νησί – Επιτάχυνση από Απρίλιο;

Από τα μέσα Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στην Κρήτη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν δημιουργηθεί ελπίδες πως ο ρυθμός θα ήταν γρήγορος προκειμένου να δοθούν και οι δύο δόσεις που απαιτούνται από τα υπάρχοντα εμβόλια.

Δυστυχώς, δύο μήνες μετά και οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί, καθώς από το σύνολο των κατοίκων του νησιού (βάση απογραφής 2011) μόλις το 3,6% έχει εμβολιασθεί και με τις δύο δόσεις, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να «θωρακιστεί» ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι της Covid-19.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το emvolio.gov.gr, μέχρι και την Τρίτη 9 Μαρτίου συνολικά στην Κρήτη είχαν  δοθεί 67.113 δόσεις εμβολίων από τις οποίες οι 44.595 (7,2% των κατοίκων) αφορούσαν στην πρώτη δόση και οι 22.518 (3,6% των κατοίκων) στην δεύτερη δόση.

Αναλυτικά ανα Περιφερειακή Ενότητα και βάση ποσοστού εμβολιασμών των κατοίκων.

  • Π.Ε. Λασιθίου: 11.192 δόσεις από τις οποίες οι 7.212 (9,6%) αφορούσαν στην πρώτη και οι 3.980 (5,3%) στην δεύτερη δόση.
  • Π.Ε. Χανίων: 19.187 δόσεις από τις οποίες οι 12.433 (7,9%) πρώτη και οι 6.754 (4,3%) δεύτερη δόση.
  • Π.Ε. Ηρακλείου: 28.024 δόσεις από τις οποίες οι 18.665 (6,1%) πρώτη και οι 9.359 (3,1%) δεύτερη δόση.
  • Π.Ε. Ρεθύμνου: 8.710 δόσεις από τις οποίες οι 6.285 (7,3%) πρώτη και οι 2.425 (2,8%) δεύτερη δόση.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως με αυτούς τους ρυθμούς για να γίνουν και οι δύο δόσεις εμβολίων και να επιτευχθεί η ανοσία πληθυσμού (ακόμη και αν συνυπολογιστεί η φυσική ανοσία των κρουσμάτων) θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμη.

Σύμφωνα με πολλούς Δήμους της ενδοχώρας της Κρήτης είναι απολύτως αναγκαίο να ξεκινήσει η λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων και στις περιοχές που είναι απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα του «βόρειου άξονα» του νησιού.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως την Τρίτη 16 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων και κάποια ακόμη Κέντρα Υγείας, ενώ ασκούνται έντονες πιέσεις προκειμένου το συντομώτερο δυνατό να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο και το Κ.Υ. Καντάνου που καλύπτει ολόκληρη την πρώην επαρχία Σελίνου.

Γιώργος Γεωργαντάς: Επιτάχυνση εμβολιασμών από τα μέσα Απριλίου

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, από τα μέσα Απριλίου και έπειτα με τη ροή των εμβολίων, η οποία αναμένεται, θα μπορέσει να ξεδιπλωθεί πλήρως η εμβολιαστική αλυσίδα. 

«Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχουν γίνει 2.500.000 εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή γίνονται 33.000 – 34.000 την ημέρα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει πολύ αυτό το νούμερο, καθώς θα έχουμε και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και περιμένουμε 1.200.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου και από την Pfizer 1.071.000 δόσεις για τον Απρίλιο», επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι μέχρι μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι ανέρχονται στους 270.000. Η πλατφόρμα γι’ αυτούς θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. 

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και μετά θα πάρει σειρά ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Όπως είπε «Για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν και να πάνε σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο, κάποια στιγμή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το είδος των εμβολίων θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί, ώστε να εμβολιαστούν και οι άνθρωποι αυτοί»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook