Κοινή αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μπουτσουναριών, του οικισμού Γαρίπα στην Κοινότητα Περιβολίων, πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Τάσο Αλόγλου και Γιώργο Ξανθουδάκη, με στελέχη και υπηρεσιακούς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Περιβολίων, Πέτρου Μιχαηλίδη.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας, Ελένη Παπαδοπούλου παρουσίασε στον Δήμαρχο Χανίων και τους Αντιδημάρχους, τις εργασίες καθαρισμού που έχουν ήδη ξεκινήσει στον χώρο, στον οποίο βρίσκεται η περίφημη Ενετική Βίλα, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Οι εργασίες αφορούν σε αποψίλωση και αποχωμάτωση του αρχαιολογικού χώρου, ενώ παράλληλα με την αποτύπωση του μνημείου, θα γίνουν άμεσες στερεωτικές εργασίες.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι «η Ενετική Βίλα στα Μπουτσουνάρια Περιβολίων είναι ένα σημαντικό μνημείο, σε μία μοναδικού φυσικού κάλλους τοποθεσία, που για πολλές δεκαετίες είχε αφεθεί στην τύχη του. Επιχειρούμε τώρα, σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, να το αναδείξουμε και να το φέρουμε σε μία απολύτως επισκέψιμη μορφή, ώστε να μπορεί το κοινό να το απολαύσει, δημιουργώντας έναν νέο προορισμό. Είμαστε στην τελική ευθεία για να μπορέσει να γίνει η πλήρης αποτύπωση του ίχνους της Βίλας, ενώ τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες συμπληρωματικές εργασίες για την ασφαλή προσέγγιση στον χώρο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

Με τη σειρά της η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Παπαδοπούλου δήλωσε: «Η παρουσία της Εφορείας είναι σημαντική στον οικισμό των Περιβολίων τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουμε προχωρήσει σε στερεωτικές εργασίες, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου και σε συντήρηση τοιχογραφιών σε σημαντικούς ναούς. Απώτερος στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, να συνταχθεί συνολική μελέτη και να ενταχθούμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενετική Βίλα και για τη διαμόρφωση του οικισμού, ώστε να αποτελέσουν ένα σύνολο ιστορικού τόπου, όπως του αξίζει».

Ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για τη Δ.Ε. Θερίσου, Τάσος Αλόγλου, αναφέρθηκε στις πολλές και σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε δε, ότι «οι εργασίες στα Μπουτσουνάρια θα περιλαμβάνουν, εκτός της αποκατάστασης του αρχαιολογικού μνημείου,  παρεμβάσεις στα καλντερίμια του οικισμού Γαρίπα, που οδηγεί στην Ενετική Βίλα, αλλά και το σύστημα αποχέτευσης και απορροής των υδάτων».

Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πορεία των εργασιών και αισιόδοξος για την ανάδειξη της περιοχής ως ένα μοναδικό προορισμό ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περιβολίων, Πέτρος Μιχαηλίδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ως τοπικός σύμβουλος εδώ και πολλά χρόνια, πιστεύω πως αυτή η δουλειά που γίνεται τώρα, μας αφήνει μια τεράστια αισιοδοξία. Σε λίγο καιρό θα δούμε χαμόγελα στους χωριανούς που αγωνιούσαν για την εγκατάλειψη του χώρου και την ασφάλειά των περιοίκων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook