Ένας νέος θεσμός εγκαινιάστηκε τη Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2011. Στην επέτειο των 22 χρόνων από την πτώση του τοίχους του Βερολίνου, τα τείχη του Ηρακλείου ύψωσαν ανάστημα στη βία και πολίτες της πόλης, κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης, ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία» για την προσπάθεια εφαρμογής μιας νέας κουλτούρας, της μη βίας.

Την κήρυξη έναρξης των εργασιών του φόρουμ πραγματοποίησε ο κ. Ν. Γιαλιτάκης, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Νεολαίας Ηρακλείου, που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό αυτή την πρωτοβουλία, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τη μη βία ειδικότερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τη χώρα ενώ δεσμεύτηκε στην υποστήριξη αυτού του θεσμού και για τον επόμενο χρόνο.

Ο κ. Κ. Κλώκας, μέλος της διεθνούς συντονιστικής ομάδας της οργάνωσης «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία», καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και παρουσίασε συνθετικά το πρόγραμμα και τους στόχους της διοργάνωσης εστιάζοντας περισσότερο σε δύο χαρακτηριστικά:

- το διαδραστικό χαρακτήρα μέσω της δημιουργίας τραπεζιών ανταλλαγής απόψεων μετά τις εισηγήσεις.
- την έξοδο από κάθε θεματική ημέρα με πρακτικές προτάσεις που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο κύλησε η πρώτη θεματική ημέρα «Εκπαίδευση & Μη βία» η οποία συντονίστηκε από την κα Α. Ζαχαράτου, προϊσταμένη σχολικών δραστηριοτήτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου.

Ο πρώτος εισηγητής κ. Γιώργος Νικολακάκης, Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με ιδιαίτερα μεστό λόγο ανέπτυξε το θέμα «Η βία και ο νόμος» παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων πτυχές από το πως ο νόμος επιχειρεί προοδευτικά στην ιστορία να αντιμετωπίσει το θέμα της βίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή ενός 15’ ενημερωτικού video με τίτλο «Μη βία, Το διαβατήριο για το μέλλον» που δημιουργήθηκε από την οργάνωση «Κόσμος Χωρίς Πολέμους & Βία». Το video χωρισμένο σε 3 μέρη παρουσίασε την εξέλιξη της συνείδησης, τις μορφές βίας και τα σημαντικότερα πρόσωπα της μη βίας. Η διεύθυνση του video στο διαδίκτυο: http://www.youtube.com/watch?v=zKuzzpjKGIA

Ακολούθησε η δεύτερη εισήγηση που ήταν η πρόταση «Δίκτυο Σχολείων & Πανεπιστημίων για τη Μη βία» που ήδη λειτουργεί σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο προωθώντας τη καλλιέργεια συνείδησης για τη μη βία σε όλες τις βαθμίδες και τους φορείς της εκπαιδευτικής δραστηριότητας.

Η πρώτη μέρα του φόρουμ έκλεισε με την συμφωνία μια ειδικής συνάντησης με τους ενδιαφερόμενους για την εμβάθυνση πάνω στην πρόταση και την δρομολόγηση των πρακτικών βημάτων για την ανάπτυξη του δικτύου και στο Ηράκλειο.

Το Παγκόσμιο φόρουμ για την Ειρήνη και τη Μη βία στο Ηράκλειο είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Κόσμους Χωρίς Πολέμους & Βία» με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Παιδείας & Νεολαίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το Παγκόσμιο Φόρουμ στο Ηράκλειο: http://www.kosmosxorispolemous.gr/draseis/forum-mhvias/heraklio/

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 10 Νοεμβρίου 2011
Θεματική: Πνευματικότητα και μη βία
Προσέλευση -Εγγραφή: 17.30 – 18.00
Συντονισμός: Λιβανού Μαριλένα, Ιδρυτικό μέλος του Ανθρωπιστικού Κινήματος στην Ελλάδα
17.30: Προσέλευση, Εγγραφές
18.00 1ος Εισηγητής: Κλώκας Κώστας, Μέλος διεθνούς εκίπ ΚΧΠ
«Ακτιβισμός και μη βία»
18.30 2ος Εισηγητής: Gozalo Eduardo, Ιδρυτικό μέλος του Parco Historico Estudio y Reflexion, Argentina
«Μια νέα πνευματικότητα γεννιέται, Πάρκα Μελέτης & Περισυλλογής»
19.00 Video: Μια νέα πνευματικότητα
19.10-20.30 Τραπέζια Ανταλλαγής
20.45 – 21.30 Συνθέσεις Τραπεζιών
21.45 Κλείσιμο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 Νοεμβρίου 2011
- Θεματική: Τέχνη και μη βία
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΙΝ/ΦΟ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, Μαλικούτη 18
18.00 – 20.50 : Zeitgeist Moving Forward
21.00 – 21.50 : Ο σοφός των Άνδεων

- 11.11.11 ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
23.11: εμπειρία 11’’ ΣΤΗ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 Νοεμβρίου 2011
Προσέλευση -Εγγραφή: 17.30 – 18.00
Συντονισμός: Κλώκας Κώστας, Μέλος διεθνούς εκίπ ΚΧΠ
17.30: Προσέλευση, Εγγραφές
18.00 Παρουσίαση Power Point φτιαγμένου από γενικές συνελεύσεις των αγανακτισμένων ανά το κόσμο «Πως μαγειρεύεται μια μη βίαιη επανάσταση»
18.30 - 21.00 Συζήτηση και σχεδιασμός βασισμένος στην πρόταση
21.15 Κλείσιμο

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Νοεμβρίου 2011
Θεματική: Οικονομία και μη βία
Προσέλευση -Εγγραφή: 17.30 – 18.00
Συντονισμός: Κλώκας Κώστας, Μέλος διεθνούς εκίπ ΚΧΠ
17.30: Προσέλευση, Εγγραφές
18.00 1ος Εισηγητής: Λαπατσιώρας Σπύρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
«Προτάσεις εξόδου από την οικονομική κρίση»
18.30 2ος Εισηγητής: Φασόλας Νίκος, Συνιδρυτής & Πρόεδρος της «Πανγαία» - Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρίας
«Οικονομία βασισμένη στους πόρους»
19.00-20.30 Τραπέζια Ανταλλαγής
20.45 – 21.30 Συνθέσεις Τραπεζιών
21.45 Αποφώνηση Φόρουμ, Απολογισμός 5νθημέρου
22.15 Κλείσιμο εργασιών Φόρουμ