Το θέμα συζητήθηκε στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων - Ψήφισμα Δ.Σ. Χανίων σχετικά με τη διαδικασία εκλογής των συμβουλίων Κοινοτήτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων κατά τη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου 2021, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, με την υπ΄ αριθμ. 56 Απόφασή του εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα σχετικά με τη διαδικασία εκλογής των συμβουλίων Κοινοτήτων.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

“Εμείς οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων του Δήμου Χανίων, εκφράζουμε την απόλυτη διαφωνία μας με το προς ψήφιση νομοσχέδιο αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Και πιο συγκεκριμένα την αδυναμία συμμετοχής ανεξάρτητων συνδυασμών στις Κοινότητες αυτές.

Ένα νομοσχέδιο που:

  • Θέλει τις Κοινότητες δέσμιες της εκάστοτε Δημοτικής αρχής.
  • Εξωθεί τους συνδυασμούς να αναζητούν «στρατούς απρόθυμων» να ασχοληθούν με τα κοινά των τοπικών κοινοτήτων.
  • Δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα καθώς πέραν του υπάρχοντος θέματος δυσκολίας εύρεσης υποψηφίων γυναικών (αναφορικά με τον πέρα για πέρα σωστό νόμο περί ποσόστωσης), αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός υποψηφίων.
  • Θα διχαστούν δίχως λόγο και κανένα όφελος οι τοπικές κοινωνίες και θα τεθούν σε μεγάλη σύγκρουση και δοκιμασία φιλίες και οικογενειακές σχέσεις. Γεγονός που εν τέλει θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό, αποτέλεσμα.
  • Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών στους τέως περιαστικούς Δήμους που χρειάζονται δραστήριους και πρόθυμους να ασχοληθούν με τον τόπο τους, Τοπικούς.

Κατόπιν τούτων και υπερτονίζοντας τη συμπόρευσή μας με το συντονιστικό όλων των Τοπικών Συμβουλίων της Ελληνικής Επικράτειας, ζητάμε:

Α. Να μην γίνει καμία αλλαγή στο νομοσχέδιο σε ότι αφορά τον τρόπο εκλογής των Τοπικών Συμβουλίων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και να επιτρέπεται η κάθοδος ανεξάρτητων συνδυασμών. Εναλλακτικά, αν γίνει αλλαγή, να εφαρμοστεί ότι στις Κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, δηλαδή ένα κοινό ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους μέσα. Έτσι οι δημότες μας θα μπορούν να ψηφίζουν όποιους αυτοί θεωρούν καταλληλότερους να τους εκπροσωπούν.

Β. Ζητάμε να αναβαθμιστούν θεσμικά οι Κοινότητες και να έχουν την αντιμετώπιση που από τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη προβλέπεται καθώς είναι το μόνο όργανο που ζει και κινείται στις τοπικές κοινωνίες και που μπορεί να μεταφέρει τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων των περιαστικών περιοχών στον κεντρικό Δήμο.

Γ. Θέλουμε το παρόν ψήφισμα εφόσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσταλεί προς κάθε αρμόδιο φορέα (ΠΕΔ Κρήτης – αρμόδιο Υπουργό κλπ).

Υ.Γ. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με χαρά μας ακούσαμε τον κ. Δήμαρχο να λέει ότι στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Κρήτης τάχθηκε κατά της αλλαγής αυτής, εκφράζοντας προφανώς την προσωπική του άποψη. Τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Όμως θέλουμε και την άποψη και συμπαράσταση και των άλλων συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θεωρούμε ότι έχει μεγαλύτερη ισχύ.

Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Χανίων”.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook