Στο απογευματινό της σχόλιο, η FXCM εκτιμά ότι η ανοδική αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών είναι εξαιρετικά εύθραυστη.

Το σχόλιο έχει ως εξής:

Άσχημα είναι τα μαντάτα που στέλνει η Κομισιόν προειδοποιώντας για παρατεταμένη και «βαθιά» ύφεση στην Ευρώπη. Οι αγορές σημείωσαν ανοδική αντίδραση μετά τις χθεσινές ισχυρές ρευστοποιήσεις, η οποία, όμως, δεν φαίνεται να έχει διάρκεια καθώς το ευρύτερο κλίμα είναι πτωτικό κι ενώ η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα εν αναμονή των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ιταλία. Πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων άρχισαν σήμερα να συρρικνώνονται, όπως και αυτές των γαλλικών, αν και νωρίτερα τα spread των ισπανικών, αυστριακών και βελγικών ομολόγων διευρύνθηκαν σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ έναντι του Bund. Την ίδια στιγμή οι φήμες που διαρρέουν είναι αρκετές, αν και δεν επιβεβαιώνονται: φήμες για έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ, για αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ και για πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας από την S&P.

Στην Ιταλία επισπεύδεται η ψήφιση των δημοσιονομικών μέτρων από τη Γερουσία, με την ψηφοφορία να διεξάγεται αύριο, ενώ το όνομα που ακούγεται για τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι αυτό του Mario Monti, πρώην επιτρόπου ανταγωνισμού της ΕΕ. Πάνω από το 6% το επιτόκιο στη δημοπρασία 12μηνων έντοκων γραμματίων στην Ιταλία για την άντληση 5 δισ. ευρώ. Στο 1,989 η κάλυψη έναντι 1,88 αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας.

Στην Ελλάδα, ο νέος Πρωθυπουργός τελικά θα είναι ο Λ. Παπαδήμος.

Όπως προαναφέραμε, η Κομισιόν αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το 2012 με τον πληθωρισμό να παραμένει στάσιμος, χωρίς να απορρίπτει το ενδεχόμενο παρατεταμένης ύφεσης. Για το 2011 αναμένει η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο 1,5% για να «τρέξει» με ρυθμούς μόλις 0,5% το 2012 και να ανακάμψει στο 1,3% το 2013.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ αντέδρασε πάνω από τη στήριξη του 1,3500 έναντι του δολαρίου, αν και η ανοδική αντίδραση εκτιμάται ότι θα έχει μικρή διάρκεια, δεδομένου ότι αποτελεί φυσικό επακόλουθο μετά τις χθεσινές έντονα πτωτικές κινήσεις. Το ίδιο συνέβη και με τους δείκτες των κεφαλαιαγορών και γενικότερα με όλες τις επενδύσεις και τα νομίσματα ρίσκου. Για παράδειγμα το αργό ξεκίνησε την αντίδραση από τα 95,34 δολάρια στα 97 για να υποχωρήσει και πάλι.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook