Η πανδημία κι ο πολύμηνος εγκλεισμός των πολιτών λόγω των μέτρων αντιμετώπισής της κάνουν όσο ποτέ αναγκαία τη διατήρηση ανοιχτών των πάρκων και των ελεύθερων χώρων.

Ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων, το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης πρέπει να είναι ανοιχτά για να συμβάλλουν τόσο στην καταπολέμηση της πανδημίας όσο και στην ψυχική και φυσική υγεία των πολιτών.

Το να κρατούνται κλειστοί οι χώροι πρασίνου κι οι ελεύθεροι χώροι μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει:

·         Αναγκάζονται οι πολίτες να στριμώχνονται σε λιγότερους και μικρότερους ελεύθερους χώρους, άρα αυξάνεται ο συνωστισμός των πολιτών σε λιγότερους και μικρότερους χώρους, κάτι που υποτίθεται θέλουμε να αποφεύγουμε όσο γίνεται για την καταπολέμηση της διάδοσης της πανδημίας.

·         Περιορίζονται δραστικά οι χώροι αναψυχής και χαλάρωσης για τους πολίτες, σε μια περίοδο ιδιαίτερης ψυχικής έντασης που προκαλεί ο πολύμηνος εγκλεισμός κι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης, όπως φαίνεται κι από επίσημες μετρήσεις και καταγραφές περιστατικών βίας κατά των γυναικών, μέσα στην οικογένεια κοκ.

·         Οι περισσότεροι πολίτες ιδιαίτερα στις πόλεις κατοικούν σε διαμερίσματα στριμωγμένοι σε μικρούς χώρους. Είναι όσο ποτέ αναγκαίο να έχουν στη διάθεσή τους χώρους πρασίνου κι ελεύθερους χώρους όπως ο Κήπος και το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

·         Οι ιδιαίτερες συνθήκες του εγκλεισμού της πανδημίας μας καλούν ως κοινωνία να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου και τους ελεύθερους χώρους προσθέτοντας κι άλλους σε περιοχές πυκνοκατοικημένες όπως π.χ. η Χαλέπα.

·         Αλλά και για τη σωματική υγεία των πολιτών (που συνδυάζεται με την ψυχική υγεία) είναι απαραίτητο να υπάρχουν ανοιχτοί στη διάθεσή τους ελεύθεροι χώροι πρασίνου όπως το Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης για ατομική άθληση όπως πχ περπάτημα χωρίς κίνδυνο από τα ΙΧ.

·         Το κλείσιμο του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας θα έχει συνέπεια το συνωστισμό των πολιτών που θέλουν να αθληθούν ατομικά στο γήπεδο και τους Αγίους Αποστόλους. Παράγει δηλαδή μεγαλύτερο συνωστισμό, κάτι που ευνοεί τη διάδοση της πανδημίας

Πιστεύουμε ότι έφτασε η ώρα να αντιληφθούμε ότι η καταστροφή της φύσης μας οδήγησε στην πανδημία κι αν θέλουμε να γλιτώσουμε στο μέλλον νέες πανδημίες με τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειές τους, θα πρέπει να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου και το σεβασμό των ανθρώπων στη φύση..

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook