Από την Πέμπτη, όσοι ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να εισέρχονται στην Ισλανδία χωρίς άλλη μορφή ελέγχου – Γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από χώρες Σένγκεν ή η «κίτρινη κάρτα» που χορηγείται από τον ΠΟΥ

Τα σύνορά της ανοίγει από την Πέμπτη η Ισλανδία σε όλους τους ταξιδιώτες με πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει άλλη μορφή ελέγχου.

Το μέτρο, που ισχύει ήδη από τις 20 Ιανουαρίου για τους επισκέπτες που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, στον οποίο ανήκει η Ισλανδία παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα επεκταθεί σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα ανεξαρτήτως προέλευσης.

Δεκτά γίνονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τις χώρες Σένγκεν ή αυτό που χορηγείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με την ονομασία «κίτρινη κάρτα».

Δεν θα υποβάλλονται σε τεστ ή καραντίνα

«Οι άνθρωποι που θα παρουσιάζουν τέτοια πιστοποιητικά δεν θα χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ ή να τηρήσουν μια περίοδο καραντίνας ή να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ PCR κατά τους διασυνοριακούς ελέγχους», διευκρινίζει η κυβέρνηση.

Όλοι οι ταξιδιώτες που θα μπορούν επίσης να αποδείξουν ότι πέρασαν μια λοίμωξη από Covid-19 παρουσιάζοντας ένα θετικό διαγνωστικό τεστ πάνω από 14 ημερών, θα αποφύγουν επίσης τους περιορισμούς στην είσοδο, όπως αυτό συμβαίνει από τον Δεκέμβριο για τους ταξιδιώτες από τον χώρο Σένγκεν.

Η Ισλανδία γίνεται έτσι μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ανοίγει τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν στους πολίτες τρίτων χωρών.

Εναρμονίζοντας τις απαιτήσεις της, η Ισλανδία ελπίζει να ενεργοποιήσει εκ νέου τις ροές επισκεπτών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, τις δυο μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της, μεταξύ των πιο προηγμένων στον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Από τις 19 Φεβρουαρίου, σχεδόν το 20% των επισκεπτών που φθάνουν σε αυτό το νησί του βόρειου Ατλαντικού παρουσίασαν ένα πιστοποιητικό προηγούμενης λοίμωξης ή πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19, σύμφωνα με σημείωση του επικεφαλής επιδημιολόγου της Ισλανδίας που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Η Ισλανδία έχει θέσει υπό έλεγχο την πανδημία σήμερα: η συχνότητα εμφάνισης του κορωνοϊού είναι μόλις 9 ανά 100.000 κατοίκους. Σχεδόν το 10% του πληθυσμού έχει λάβει μια τουλάχιστον δόση εμβολίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook