Γνωμοδοτεί για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πόλης των Χανίων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων συνεδρίασε (16/03/2021) με αποκλειστικό θέμα του το αναπτυξιακό πρότυπο της πόλης των Χανίων και επίκεντρο το υπό αναθεώρηση Γενικό Πολεοδομικό της Σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η διαβούλευση και ο σχεδιασμός από πλευράς της αρμόδιας δημοτικής αρχής των Χανίων. Ιδιαίτερο το ενδιαφέρον για τον ιστορικό λόφο Καστελίου της παλιάς πόλης, όπου βρίσκονται και τα εμβληματικά κτίρια της 5ης Μεραρχίας Κρητών, τα οποία ανήκουν στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου Κρήτης και έχουν ήδη εκμισθωθεί σε ιδιώτη επενδυτή.

Ο εισηγητής της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Γιώργος Πατεράκης, ενημέρωσε αναλυτικά το Διοικητικό Συμβούλιο για τον πολυεπίπεδο κύκλο και τα σύνθετα συμπεράσματα της διαβούλευσής της με τους εμπλεκόμενους θεσμικούς και συλλογικούς φορείς. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός και εκτενής διάλογος στο θεσμικό όργανο, το οποίο κατέληξε στην εξής θέση:

Απαιτείται ένα ευρύτερο και πολυδιάστατο στρατηγικό σχέδιο για την εγγυημένη προοπτική της ιστορικής πόλης των Χανίων, μια «Βιώσιμη Τουριστική Στρατηγική». Στόχος, η βιώσιμη τουριστική αναβάθμιση των Χανίων, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές διαστάσεις της αειφόρου ανάπτυξης. Για να διασφαλιστεί με ολοκληρωμένο τρόπο η προστασία της παλιάς πόλης, η κληρονομιά της και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της, οφείλει να αποτελέσει κοινή προτεραιότητα του συνόλου των φορέων της πόλης ο καθορισμός ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, το οποίο θα φροντίζει και για τον εξορθολογισμό των επιπτώσεων της τουριστικής παρουσίας στα μνημεία και τους αστικούς χώρους.

Σχετικά με το λόφο Καστέλι, δηλαδή την περιοχή που αναπτύσσεται εντός του υφιστάμενου Βυζαντινού Τείχους, προτείνεται η χρήση «Αμιγούς Κατοικίας» και η παράλληλη απόδοση «Κοινωφελών Λειτουργιών» στα εμβληματικά κτίρια της 5ης Μεραρχίας Κρητών, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι φθορές και τα στατικά προβλήματα του εμβληματικού – ιστορικού κτιρίου της 5ης Μεραρχίας Κρητών στο λόφο Καστέλι βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, σύμφωνα με σειρά εγγράφων κρατικών υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε καθυστέρηση ή πισωγύρισμα από την επιβεβλημένη επένδυση διασωστικής αναστήλωσής τους να κινδυνεύει να αποφέρει ολέθριες συνέπειες στο ιστορικό αρχιτεκτονικό συγκρότημα της πόλης. Απαιτείται – χωρίς χρονοτριβή – ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση εναλλακτικής αξιοποίησης των ιστορικών μνημείων προς το Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία να περιγράφει με σαφές – εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και δεσμευτικό τρόπο την αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook