Η συνεκπαίδευση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών χωρών γίνεται για δεύτερη φορά από τις αρχές του έτους.

Από την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021 και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιείται συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ, σε αντικείμενα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (MAROPS/NAVSOF Training), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας, στην Κρήτη.

Στην άσκηση η οποία λαμβάνει χώρα για δεύτερη φορά εντός του έτους στο πλαίσιο τριμερούς συνεργασίας, συμμετέχουν Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) και από τις 3 χώρες καθώς και η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ), υπό τον συντονισμό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στο συνολικό προγραμματισμό των ασκήσεων / συνεκπαιδεύσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] με τις ΗΠΑ, με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. 

Αλλαγή Διοικητή στο ΚΕΝΑΠ

Στο μεταξύ την Τρίτη 16 Μαρτίου, στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής, πραγματοποιήθηκε η τελετή αλλαγής διοίκησης. Ο απερχόμενος διοικητής Αρχιπλοίαρχος Παναγιώτης Παπανικολάου, παρέδωσε καθήκοντα στον νέο διοικητή Αρχιπλοίαρχο Χαράλαμπο Θυμή.
Στην τελετή παρέστη ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Φασούλας.Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook