Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Εξαπίνης φαίνεται ότι κατέλαβαν τους φαρμακοποιούς οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία rapid test –self testing.

Αν και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επεξεργαζόταν αυτό το διάστημα μια παρόμοια πρόταση την οποία θα υπέβαλλε στην κυβέρνηση – με δεδομένο ότι σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης τα φαρμακεία μετέχουν πλέον στη διαθεση τεστ στους πολίτες – οι ανακοινώσεις χθες τον πρόλαβαν χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα γνωστοποίηση και απαραίτητες διευκρινίσεις προς τους φαρμακοποιούς.

Οπότε οι πολίτες δεν πρέπει να σπεύσουν στα φαρμακεία από Δευτέρα για δωρεάν προμήθεια rapid self test, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες προμήθειες και δεν έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο πρακτικά θα γίνει η χορήγησή τους.

Αναμένεται ωστόσο από τη Δευτέρα να υπάρξουν ανακοινώσεις για τη μέρα αλλά και τον τρόπο που αυτά θα αρχίσουν να διατίθενται.

Όπως δήλωσε στο Flashnews.gr o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης:

«Οι πολίτες δε θα μπορούν από Δευτέρα να προμηθευτούν δωρεάν rapid test από τα φαρμακεία. Εξάλλου αυτή τη στιγμή το νομικό καθεστώς απαγορεύει τη διάθεση των τεστ στους πολίτες από τα φαρμακεία. Μπορούμε να τα χορηγήσουμε σε επιστήμονες, ιατρικό προσωπικό κτλ Αυτή τη στιγμή σε κάθε διενέργεια τεστ, καταγράφεται το αποτέλεσμα και ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ. Στην περίπτωση του self testing επαφίεται στην υπευθυνότητα που θα επιδείξει ο ίδιος ο πολίτης στη διαχείριση του αποτελέσματος. Χρειάζεται πρώτα να διευκρινιστεί και σε εμάς πώς θα φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία, πώς θα καταγράφονται στο ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη και ποια θα είναι η διαχείριση του αποτελέσματος, τι θα πρέπει δηλαδή να πράξει ένας πολίτης αν δει ότι το τεστ που έκανε ο ίδιος είναι θετικό. Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες που περιμένουμε να λύσουμε μέχρι τη Δευτέρα καθώς εκκρεμεί για αύριο Κυριακή συνάντηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με το υπουργείο, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα.»

Σιέλου τα τεστ και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά

Όπως αναφέρει ο κ. Κατσαράκης τα τεστ αυτά θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά. Επομένως θα είναι εύκολη η διενέργειά τους από τους πολίτες καθώς θα απαιτείται απλώς λήψη σιέλου. Προφανώς θα δοθούν οδηγίες και θα χορηγούνται με συμβουλευτικό έντυπο και οδηγίες και από τους φαρμακοποιούς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook