Διευθυντής ΜΕΘ ΠΑΓΝΗ:  Εάν πιεστεί το σύστημα όσα κρεβάτια και να έχουμε η θνητότητα θα είναι μεγάλη

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κρήτη, τα οποία ειδικά σε Ηράκλειο και Χανιά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον πληθυσμό τους, όπως είναι αναμενόμενο, οδήγησε και στην μεγάλη αύξηση των νοσηλευόμενων με Covid-19.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στις 10 το πρωί της Κυριακής, στα Νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύοντο συνολικά 122 ασθενείς Covid-19, από τους οποίους οι 18 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αναλυτικά:

ΠΑΓΝΗ: 36 ασθενείς στις κλινικές Covid-19
ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ: 30 ασθενείς στην κλινική και 10 στην ΜΕΘ Covid-19
ΧΑΝΙΩΝ: 36 ασθενείς στις κλινικές και 7 στην ΜΕΘ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: 2 ασθενείς στην κλινική και 1 στην ΜΕΘ Covid-19

Να σημειωθεί πως ενώ στις κλινικές Covid-19 η πληρότητα δεν είναι ανησυχητικά μεγάλη, οι ΜΕΘ βρίσκονται στα όριά τους, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία, ειδικά αν συνυπολογιστεί πως εκτός Νοσοκομείων βρίσκονται εκατοντάδες με Covid-19 οι οποίοι είτε δεν έχουν – προς το παρόν – συμπτώματα, είτε έχουν ήπια συμπτώματα τα οποία όπως ανα πάσα στιγμή μπορεί να επιδεινωθούν και να χρειαστεί η νοσηλεία τους.

Δημήτρης Γεωργόπουλος: Εάν πιεστεί το σύστημα όσα κρεβάτια και να έχουμε η θνητότητα θα είναι μεγάλη

Για μία κατάσταση που πρέπει να παραμείνει ελεγχόμενη, μίλησε ο καθηγητής Εντατικής και διευθυντής ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος, εξηγώντας ότι η διαχείριση των ασθενών με κοροναϊό αποτελεί ένα δύσκολο “γρίφο”, καθώς δεν αρκεί να υπάρχουν διάθεσιμες κλίνες ΜΕΘ, πρέπει να υπάρχει και εξειδικευμένο προσωπικό.

“Η κατάσταση είναι δύσκολη με την έννοια των πολλών ασθενών που μπαίνουν στις εντατικές και αυτό από μόνο του δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πολύπλοκη γιατί οι ασθενείς που εισάγονται στη ΜΕΘ, κάνουν ένα σύνδρομο και χρειάζονται συγκεκριμένες και εξειδικευμένες γνώσεις” – είπε ο κ.Γεωργόπουλος, εξηγώντας ότι, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο τεράστια προβλήματα:

“Το πρώτο είναι ότι τα κρεβάτια της Εντατικής, παρ’όλο που έχουν αυξηθεί σημαντικά, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και το δεύτερο είναι ότι δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι. Άρα λοιπόν, αν το σύστημα πιεστεί, όσα κρεβάτια εντατικής και να έχουμε, η θνητότητα θα είναι τεράστια. Αυτό απεδείχθη στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το σύστημα υγείας, που είναι από τα καλύτερα του κόσμου, η θνητότητα στο πρώτο κύμα, την Άνοιξη του 2020, έφτασε στο 88% αυτών των ασθενών μέσα στην Εντατική”, πρόσθεσε ο κ.Γεωργόπουλος.

Αναφορικά με την Κρήτη, ο καθηγητής ανέφερε ότι η θνητότητα στο ΠΑΓΝΗ, που μέχρι στιγμής δεν έχει πιεστεί, φτάνει το 25%. Κόντρα σε ό,τι συμβαίνει σε άλλα νοσοκομεία, στο ΠΑΓΝΗ δεν υπάρχουν ασθενείς covid σε άλλες κλινικές.

 

 

 

 

 

 

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook