Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν περιλαμβάνεται το ψάρεμα από την ακτή – Άλλα ανακοινώθηκαν και άλλα γράφτηκαν

Αλαλούμ επικρατεί μετά την κυκλοφορία του νέου ΦΕΚ (1076 – 20/3/21) σε ότι αφορά στην δυνατότητα για ερασιτεχνικό ψάρεμα.
Την Παρασκευή ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα με τον κωδικό 6 και την προϋπόθεση, οι ερασιτέχνες ψαράδες να πηγαίνουν σε περιοχές εντός του Δήμου κατοικίας τους και μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.

Και όμως, όταν το μεσημέρι του Σαββάτου κυκλοφόρησε το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα μέτρα σύμφωνα με αυτά προστίθεται στην παρ. θ του άρθρου 3, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά σε ερασιτεχνικό ψάρεμα από την ακτή παρα μόνο με σκάφη!

Όπως γράφει χαρακτηριστικά η απόφαση στα επίμαχα σημεία, επιτρέπεται

«3.2.(θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ (8) μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου.

5.1.(ζ) Διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση σκαφών μήκους έως οκτώ (8) μέτρων σύμφωνα με την περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 3.
Μετακίνηση εντός των ορίων του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.»

Με βάση την παραπάνω απόφαση, οι Λιμενικές αρχές είναι υποχρεωμένες να βεβαιώσουν παράβαση σε όσους πάρουν ένα καλάμι και πάνε με τα πόδια ή ποδήλατο σε μια ακτή για να ψαρέψουν.

Από την άλλη βέβαια η δυνατότητα αλιείας με σκάφος, είναι «δώρο άδωρο» καθώς αυτή την περίοδο σχεδόν όλα τα ερασιτεχνικά σκάφη είναι στην ξηρά και φαντάζει τουλάχιστον ως αστείο να επιτρέπεται η μετακίνηση των ιδιοκτητών τους  «πεζή ή με ποδήλατο».

Δεν έχει γίνει γνωστό αν πρόκειται για γκάφα ή λάθος, αλλά οπωσδήποτε επιβάλλονται διευκρινήσεις.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook