Η απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη από τον Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επέφερε αλυσιδωτές συνέπειες στις αγορές. Έχουν συρρικνωθεί δραματικά τα συναλλαγματικά αποθέματα και ο πληθωρισμός καλπάζει.

Δραματικές ώρες βιώνουν σήμερα το νόμισμα και το χρηματιστήριο της Τουρκίας, στον απόηχο της «απόλυσης» του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατσί Αγκμπάλ, από τον Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της οργής του Τούρκου προέδρου από την αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 200 μονάδες βάσης (από το 17% στο 19%) την περασμένη Πέμπτη, στην οποία προχώρησε ο Αγκμπάλ χωρίς την έγκρισή του.

Η τουρκική λίρα, συγκεκριμένα, πραγματοποίησε εντυπωσιακή «βουτιά» στις αγορές της Ασίας, με την ισοτιμία της να αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά των 8,524 λιρών ανά δολάριο – έναντι 7,22 λιρών ανά δολάριο που είχε κλείσει η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όλοι αναμένουν πλέον την κατάσταση που θα επικρατήσει μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών αγορών, όπου θα φανεί και το μέγεθος του πλήγματος για το τουρκικό νόμισμα, το οποίο έχει απωλέσει πάνω σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του από τα επίπεδα του 2018.

Η εικόνα αυτή επηρέασε, όπως ήταν φυσικό και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η πτώση του δείκτη ήταν δε τόσο βίαιη και απότομη ώστε η διοίκησή του αναγκάστηκε να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση, στις 9.30 ώρα Ελλάδας, όταν αυτή είχε φτάσει στο 6,65%.

Με… άρωμα Halkbank

Το ζητούμενο τώρα είναι πόσα αποθέματα διαθέτει ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας και εκλεκτός του Ερντογάν, Σαχάπ Καβτσίογλου, προκειμένου να συγκρατήσει την περαιτέρω κατρακύλα της ισοτιμίας και να αποφύγει μια νέα εκτίναξη του πληθωρισμού, που ήδη «τρέχει» με ρυθμό κοντά στο 16%.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τουρκικές τράπεζες ξόδεψαν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τη λίρα, «στερεύοντας έτσι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Το γεγονός αυτό, εκτός των άλλων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την τουρκική αντιπολίτευση που έχει ζητήσει δικαστική έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει διατελέσει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, αλλά και στέλεχος της «αμαρτωλής» τράπεζας Halkbank, η οποία έχει στενούς δεσμούς και με το περιβάλλον Ερντογάν, ενώ βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών. Το σκάνδαλο της Halkbank οδήγησε, πριν δύο εβδομάδες, σε παραίτηση και τον πρόεδρο του τουρκικού χρηματιστηρίου, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρός της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook