Τα τρία ζητούμενα που θέτει ο Τ. Βάμβουκας και κάνουν κατά την άποψή του ασύμφορη την επένδυση

Τους λόγους για τους οποίους η επένδυση του δήμου Χανίων στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ είναι ασύμφορη έτσι όπως θα προταθεί από τη δημοτική αρχή, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο τέως δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας

Ο κ. Βάμβουκας παραθέτει τους τρεις λόγους που καθιστούν την κίνηση του δήμου μη συμφέρουσα από τη στιγμή που το οικόπεδο δεν αγοράζεται σε χαμηλότερο κόστος, ενώ καταλογίζει στη δημοτική αρχή σημαντικά λάθη στους χειρισμούς.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, μόνο για το οικόπεδο και χωρίς καν να έχει κτίσει, ο δήμος Χανίων θα πρέπει να ξοδέψει 2,5 φορές όσα στοίχισε το νεότερο υπέργειο τμήμα του πάρκινγκ των 195 θέσεων της Περίδου, ενώ με την κατασκευή, το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι τόσο υψηλό που θα αρκούσε για τη δημιουργία πολλαπλάσιων πάρκινγκ, αθλητικών χώρων και πάρκων και σε άλλα σημεία του δήμου Χανίων.

Μάλιστα σχολιάζει με καυστικό τρόπο ότι με αυτή την επένδυση θα πληρώσουμε την ακριβότερη ίσως μπασκέτα στην Ευρώπη για έναν ανοικτό αθλητικό χώρο που επιπλέον θα υποφέρει από την έκθεση στον βοριά.

Ακολουθεί η ανακοίνωσή του κ. Βάμβουκα:

"Όταν ένας δημόσιος φορέας επενδύει τα χρήματα των πολιτών, η απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται πάντα από τη σχέση κόστους - οφέλους για τους πολίτες που πληρώνουν την επένδυση. Το συγκεκριμένο ακριβό οικόπεδο της ΑΒΕΑ επομένως, μπορεί να θεωρηθεί «φιλέτο» μόνο για όποιον έχει την δυνατότητα να το εκμεταλλευθεί εμπορικά. Στην προκειμένη περίπτωση αυτός δεν είναι ο Δήμος Χανίων, αλλά ο όμορος ιδιώτης που χτίζει ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών και ο οποίος για αυτόν τον λόγο δεν διστάζει να καλύψει μέρος του ποσού με δωρεά. 

Ας δούμε αναλυτικά την επικείμενη «επένδυση» του δήμου στο οικόπεδο της ΑΒΕΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση, ο δήμος Χανίων θα πρέπει να καταβάλει την πολύ υψηλή αντικειμενική αξία 4,5 εκατ. ευρώ για ένα οικόπεδο σε προνομιούχο θέση στο μέτωπο της θάλασσας. Στόχος, η δημιουργία ενός πάρκινγκ μαζί με αθλητική εγκατάσταση και χώρο πρασίνου. Το τελικό κόστος της επένδυσης σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο από 7 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας ένα πάρκινγκ ανάλογο της Περίδου, πιθανότατα, δε, να το υπερβεί σημαντικά λόγω ειδικών συνθηκών κατασκευής.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι κατά πόσον είναι ωφέλιμο να καταβάλουμε ως Δήμος ένα τόσο μεγάλο ποσό για αυτούς τους σκοπούς.

Συνοψίζω τα τρία ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

  • Είναι συνετή επένδυση η αγορά ενός ακριβού παραθαλάσσιου οικοπέδου για τη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ ή μήπως είναι μειονέκτημα και το νερό που θα συναντήσει στο δεύτερο υπόγειο;
  • Για τη δημιουργία αθλητικού χώρου συμφέρει η αγορά ενός πανάκριβου οικόπεδου (με μέτωπο μάλιστα εκτεθειμένο στον βοριά) ή μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του ένα οποιοδήποτε φθηνότερο οικόπεδο στη γύρω περιοχή;
  • Χρειάζεται η περιοχή έναν πανάκριβο ελεύθερο χώρο 2,9 στρεμμάτων ή διαθέτει ήδη;

Για το πρώτο ερώτημα είναι προφανές ότι η επιλογή ενός ακριβού παραθαλάσσιου οικοπέδου δεν είναι η πλέον συμφέρουσα. Ένα υπόγειο πάρκινγκ σίγουρα δεν χρειάζεται θέα και αντιθέτως θα στοιχίσει πανάκριβα η στεγάνωσή του εξ αιτίας του θαλασσινού νερού που θα συναντήσει στο δεύτερο υπόγειο.

Στο δεύτερο ερώτημα προκύπτει ότι θα πληρώσουμε την ακριβότερη ίσως μπασκέτα στην Ευρώπη για έναν ανοικτό αθλητικό χώρο που επιπλέον θα υποφέρει από την έκθεση στον βοριά.

Όσο για το τρίτο, η ανάγκη για ελεύθερο χώρο στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης είναι σχετική. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στα δυτικά, ολοκληρώσαμε τη διαμόρφωση της παραλίας της Ν. Χώρας και λίγα μέτρα ανατολικότερα ξεκινήσαμε επί θητείας μας τη δημιουργία του μεγαλύτερου πάρκου – ελεύθερου χώρου της πόλης μας στη δυτική τάφρο που σε συνδυασμό με τον  χώρο της πισίνας Ξενία, του πρώην χώρου Ξενία και της πλατείας Τάλω δίνουν μεγάλους ελεύθερους χώρους στην περιοχή.

Για τις ανάγκες παρκινγκ και άθλησης, που είναι απαραίτητες για την περιοχή, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Στην περιοχή προβλεπόταν από το σχέδιο πόλης η δημιουργία αθλητικού χώρου στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά καμία άλλη δημοτική αρχή εδώ και είκοσι χρόνια δεν αποφάσισε να αγοράσει ένα τόσο ακριβό οικόπεδο για αθλητικό χώρο. Εμείς ως δημοτική αρχή προσθέσαμε τη δημιουργία πάρκινγκ και αναζητήσαμε λύση οικονομικότερη και καταλληλότερη. Εντοπίσαμε χώρο, με την υπόδειξη επιτροπής μηχανικών του δήμου, νοτίως εντός του οικοδομικού τετραγώνου της ΑΒΕΑ, με αντικειμενική αξία  μόλις 1,4 εκατ. ευρώ και με φυσική υψομετρική διαφορά που δίνει λύση δημιουργίας μεγαλύτερου τετραώροφου πάρκινγκ χωρίς καν την ανάγκη εκσκαφών. Παράλληλα είναι εύκολη η ταυτόχρονη δημιουργία υπέργειων αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος, παρά το ότι ενημερώθηκε από εμένα εγκαίρως, απέρριψε αυτή την λύση παρ ότι ήταν εμφανώς πιο συμφέρουσα.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το ζητούμενο του κόστους - οφέλους δεν υπηρετείται από την συγκεκριμένη επένδυση. Μόνο για το οικόπεδο και χωρίς καν να έχει κτίσει, ο δήμος Χανίων θα πρέπει να ξοδέψει 2,5 φορές όσα στοίχισε το νεότερο υπέργειο τμήμα του πάρκινγκ των 195 θέσεων της Περίδου. Με την κατασκευή, το συνολικό κόστος της επένδυσης είναι τόσο υψηλό που θα αρκούσε για τη δημιουργία πολλαπλάσιων πάρκινγκ, αθλητικών χώρων και πάρκων και σε άλλα σημεία του δήμου Χανίων. 

Αυτά είναι τα δεδομένα που θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζοντας μεθαύριο.  Εφ’ όσον η δημοτική αρχή επέμενε σε αυτή τη λύση, ο μόνος συμφέρων δρόμος θα ήταν το οικόπεδο να αγοραζόταν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Όταν, λοιπόν, η παρούσα δημοτική αρχή ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να το πετύχει, εμείς παρά τις επιφυλάξεις μας της δώσαμε με τη θετική μας ψήφο την ευκαιρία να το πράξει. Δεν το κατάφερε όμως, υποπίπτοντας μάλιστα σε σημαντικά λάθη στους χειρισμούς και δημιουργία αχρείαστων εντάσεων. Έτσι έρχεται στο ΔΣ ένα θέμα που θα πρέπει να δώσει λύσεις στις ανάγκες των δημοτών για πάρκινγκ και άθληση, σαν ένας κακός μονόδρομος, έχοντας ακυρώσει στην πράξη ο δήμαρχος τις φθηνότερες για τους δημότες εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονταν.

Με αυτά τα δεδομένα, ως δημοτικό συμβούλιο καλούμαστε να λάβουμε την απόφασή μας αύριο. Καλούμαστε όμως να έχουμε κατά νου κάτι ακόμα, ως γενικό αξίωμα: Η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι μια άσκηση δημοφιλίας και επανεκλογής. Είναι μια διαρκής άσκηση ευθύνης και χρησιμότητας. Αυτό θα πρέπει όλοι, δημοτική αρχή και δημοτικοί σύμβουλοι να το έχουμε υπ’ όψιν μας στην αυριανή συνεδρίαση γιατί αυτό συνιστά προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Τάσος Βάμβουκας                                                        
Τέως Δήμαρχος Χανίων"


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook