Τα πρωτοβάθμια Σωματεία Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και Κατασκευών του Νομού Χανίων, προχώρησαν σήμερα Τρίτη 23 Μαρτίου 2021 σε παρέμβαση στην έδρα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΤΕ), στα τμήματα Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Κατασκευών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών:

Η παρέμβαση έγινε για τα θέματα ασφάλειας και προστασίας της Υγείας στους εργασιακούς χώρους που αποδεδειγμένα είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Παράλληλα, για την ενίσχυση του Σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας, ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι που γίνονται, να διασφαλιστεί ότι με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας θα τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα.

Οι πρόεδροι των Σωματείων καταθέσαμε Υπόμνημα στις υπηρεσίες του ΣΕΤΕ, ώστε να διαβιβαστεί και στο Υπουργείο Υγείας και την διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αναλυτικά το υπόμνημα των πρωτοβάθμιων Σωματείων:

«Υπόμνημα

Προς: Υπουργείο Υγείας, 7η ΥΠΕ, Τεχνική και Κοινωνική Επιθεώρηση

Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας και τα Χανιά είναι πάλι στο κόκκινο. Το δημόσιο σύστημα υγείας αφήνεται ανοχύρωτο μπροστά στο τρίτο κύμα αφού οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του και θωράκιση των υγειονομικών, της υγείας του λαού, έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα. Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, οι μεγάλες αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ, τα σχολεία συνεχίζουν να είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης αφού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία αρνούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Καμία παράταση του λοκντάουν από μόνη της δε μπορεί να προστατέψει την υγεία μας αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα.

Αν ενδιέφερε την κυβέρνηση η υγεία του λαού, θα ενίσχυε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θωράκιζε τους χώρους δουλειάς με μέτρα προστασίας, θα επίτασσε τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Θα έπαιρνε μέτρα για να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξασφαλίζοντας την υγεία και την προστασία εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών. Θα έκανε μαζικούς ελέγχους στους μεγάλους εργασιακούς χώρους που αποδεδειγμένα είναι οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης. Θα ενίσχυε τις υπηρεσίες του ΣΕΠΕ.

Μάταια όμως. Βλέπουμε την πανδημία να θερίζει και στον νομό μας, με μέσο όρο 30 νέα κρούσματα καθημερινά, με πάνω από 40 συνανθρώπους μας στις κλινικές covid. Θερίζει η πανδημία στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα Σούπερ Μάρκετ, στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών. Την ίδια αυτή ώρα, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι τις τελευταίες ημέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο της μετακίνησης των γιατρών των εγγύτερων Περιφερειακών Ιατρείων των Χανίων  στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί και στα Χανιά κινούνται με το «σταγονόμετρο».

Ζητάμε :

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, με επαναλαμβανόμενα rapid test που δεν θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους, με μέσα ατομική προστασίας και συνολικής υποδομής.
Να δοθούν οι απαραίτητες υποδομές στο ΣΕΠΕ σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέσα μεταφοράς. Να ενταθεί ο έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται δεκάδες εργαζόμενοι. Να πραγματοποιείται συχνός έλεγχος στα Σούπερ Μάρκετ.
Να υπάρξει άμεση πρόσβαση του πληθυσμού σε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, με επαρκής δόσεις για όλους και επαρκή εμβολιαστικά κέντρα αντίστοιχα.
Να γίνονται μαζικά, επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, στο σύνολο του πληθυσμού, με ευθύνη κράτους, ΕΟΔΥ και εργοδοσίας  και  με επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων.
Να γίνουν άμεσα μόνιμες και μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Να γίνει έστω και σήμερα πραγματική επίταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, χωρίς δωράκια και αποζημίωση στους κλινικάρχες, επίταξη απλών κλινών και ΜΕΘ, ώστε να μπουν στη μάχη κατά της πανδημίας».

Από την μεριά τους, οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στον ΣΕΤΕ συμφώνησαν με το σύνολο των αιτημάτων των Σωματείων μας, και δεσμεύτηκαν να διαβιβάσουν το Υπόμνημα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αυτοθυσία που οι ίδιοι καταβάλλουν με πάνω από 50 ελέγχους το μήνα, παρότι οι υπηρεσίες του ΣΕΤΕ παραμένουν τραγικά υποστελεχωμένες, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε να παλεύουμε για την διασφάλιση και την προστασία της Υγείας μας και μέσα στους εργασιακούς χώρους. Τα αιτήματα μας, έναν χρόνο και πλέον πανδημίας, είναι δίκαια και επίκαιρα όσο ποτέ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, και να καταγγέλλουν θαρρετά γεγονότα εργοδοτικής αυθαιρεσίας.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook