Προσπάθεια …..υποβάθμισης και από τις δύο  πλευρές

Μετά τις αντιδράσεις  που υπήρξαν  από την δημιουργία ενός ακόμη αναπτυξιακού οργανισμού με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και με βασικό πεδίο δράσης την ανατολική Κρήτη, τις τελευταίες ημέρες εμφανής ήταν η προσπάθεια της Περιφέρειας και ειδικά του Σταύρου Αρναουτάκη να  υποβαθμίσει το θέμα .

Αρχικά ήταν η αναφορά του Σταύρου Αρναουτάκη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δευτέρας 22 Μαρτίου πως «η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης είναι διαχρονική και παραγωγική».  

Μάλιστα – σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που κρίθηκε αναγκαίο να εκδοθεί (!) – με την αναφορά αυτή συμφώνησε ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος όμως δεν είχε ψηφίσει την σύσταση της νέας αναπτυξιακής εταιρείας «Δαίδαλος».

Ακολούθησε ένα ακόμη δελτίο Τύπου , από την αντιπεριφέρεια Χανίων , για συνάντηση που είχαν στο μέγαρο της πλατείας Ελευθερίας στα Χανιά ο Νίκος Καλογερής με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΑΚ Άρη Παπδογιάννη.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά πιο αναλυτικά, στο δελτίο Τύπου γίνεται λόγος για ζήτημα που προέκυψε από δηλώσεις και δημοσιεύματα, σχετικά με την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Δαίδαλος» από δήμους της Κρήτης με την συμμετοχή και της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου «Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις τόσο για τους λόγους που η Περιφέρεια συμμετείχε σε αυτή την διαδικασία, όσο και για τις δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς ΟΑΚ, επιβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις για τον ρόλο του Οργανισμού και την συνεργασία του με την Περιφέρεια Κρήτης. Από την συζήτηση κατέστη ξεκάθαρο, πως είναι διαχρονική η εξαιρετική συνεργασία των δύο φορέων, ενώ δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση για την απόλυτη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο του ΟΑΚ.»

Και αμέσως μετά επαναλαμβάνεται το καθησυχαστικό πως  «οσο αφορά τους υπό ίδρυση αναπτυξιακούς οργανισμούς, αυτοί σε καμία περίπτωση δεν ιδρύονται για να ανταγωνιστούν τον ΟΑΚ, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες των δήμων στα πλαίσια σχετικού νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για να καλύψουν υπαρκτά ζητήματα επάρκειας και υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών τους.»

Βέβαια όπως δημοσίευσε το Flashnews.gr στο καταστατικό της «Δαίδαλος ΑΕ» τα πράγματα περιγράφονται τελείως διαφορετικά, αφού οι αρμοδιότητές της είναι πλήρως ανταγωνιστικές σε εκείνες του ΟΑΚ ΑΕ.

Και το κλού είναι η «δήλωση» στήριξης στην διεκδίκηση του ΟΑΚ για ενίσχυση με προσωπικό «ώστε να μπορέσει να αναλάβει ακόμα περισσότερα έργα και μελέτες των δήμων». Εννοείται βέβαια πως ακριβώς αυτός είναι  και ο σκοπός ίδρυσης της «Δαίδαλος ΑΕ», όπως η Περιφέρεια αναφέρει. Η στελέχωση των Δήμων και ειδικά των τεχνικών υπηρεσιών τους.

Συμπερασματικά, όσο και να επαναλαμβάνονται από τον Σταύρο Αρναουτάκη οι λέξεις «στήριξη και συνεργασία» με τον ΟΑΚ, (όπως συνεχώς από τον ίδιο γίνεται αναφορά και στην «συγκρητισμό») είναι εμφανής η υποβάθμιση του ρόλου του ΟΑΚ σε επίπεδο Κρήτης .

Και όπως φαίνεται η διοίκηση του Οργανισμού έχει αποδεχθεί την μοίρα του, αφού και από την «Αθήνα» φαίνεται να μην υπάρχει ενδιαφέρον για «στήριξη» ενός Οργανισμού Ανάπτυξης  για ολόκληρη την Κρήτη.

Ακολουθούν τα δύο δελτία Τύπου:

Σταύρος Αρναουτάκης σε Περιφερειακό Συμβούλιο

«Η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης είναι διαχρονική και παραγωγική», επεσήμανε σήμερα (σ.σ. την Δευτέρα) ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης.  
Παράλληλα, υπενθύμισε πως η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί παράγοντα ενότητας, προωθώντας τη συνεργασία των φορέων του νησιού για αναπτυξιακά θέματα της Κρήτης και τόνισε πως είναι αναγκαία η συμπόρευση. «Προς αυτή την κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητη τόσο η ενημέρωση της Περιφέρειας, όσο και όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των αναπτυξιακών οργανισμών για τα μεγάλα έργα του νησιού και την πορεία ωρίμανσής τους». 
Με την άποψη του Περιφερειάρχη για την καλή συνεργασία Περιφέρειας και ΟΑΚ, συμφώνησε και ο Πρόεδρος του Οργανισμού και Περιφερειακός Σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης. 

Συνάντηση Καλογερή – Παπαδογιάννη στην αντιπεριφέρεια Χανίων

«Συνάντηση μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκου Καλογερή και του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Άρη Παπαδογιάννη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. 
Βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν το ζήτημα που προέκυψε από δηλώσεις και δημοσιεύματα, σχετικά με την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Δαίδαλος» από δήμους της Κρήτης με την συμμετοχή και της Περιφέρειας. Αφού δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις τόσο για τους λόγους που η Περιφέρεια συμμετείχε σε αυτή την διαδικασία, όσο και για τις δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις από πλευράς ΟΑΚ, επιβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις για τον ρόλο του Οργανισμού και την συνεργασία του με την Περιφέρεια Κρήτης. 
Από την συζήτηση κατέστη ξεκάθαρο, πως είναι διαχρονική η εξαιρετική συνεργασία των δύο φορέων, ενώ δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση για την απόλυτη υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο του ΟΑΚ. Όσο αφορά τους υπό ίδρυση αναπτυξιακούς οργανισμούς, αυτοί σε καμία περίπτωση δεν ιδρύονται για να ανταγωνιστούν τον ΟΑΚ, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες των δήμων στα πλαίσια σχετικού νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για να καλύψουν υπαρκτά ζητήματα επάρκειας και υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών τους. Για την υποστήριξη αυτών ακριβώς των αναγκών, η Περιφέρεια αποδέχθηκε την πρόταση να στηρίξει και να συμμετέχει σε αυτές τις νέες δομές. 
Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΑΚ εκτελεί και θα συνεχίσει να εκτελεί σημαντικά έργα των δήμων -και της Περιφέρειας- μέσω προγραμματικών συμβάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποκαθιστά το έργο που επιτελούν οι τεχνικές υπηρεσίες (όπως π.χ. έκανε η πρώην ΤΥΔΚ). Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Καλογερής θα ήταν ευχής έργο να καταλήξουν θετικά οι πρωτοβουλίες του κ. Παπαδογιάννη  για ενίσχυση του ΟΑΚ με προσωπικό, ώστε να μπορέσει να αναλάβει ακόμα περισσότερα έργα και μελέτες των δήμων και ανέφερε πως στην διεκδίκηση αυτή θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά του κ. Περιφερειάρχη, όπως δήλωσε κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Επίσης, ο κ. Παπαδογιάννης ενημέρωσε τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για την πορεία των σημαντικών έργων του Οργανισμού -ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων-, καθώς και για άλλα ζητήματα που απασχολούν τον ΟΑΚ. Ο κ. Καλογερής δήλωσε σύμφωνος και ικανοποιημένος από τις ενέργειες και την προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Παπαδογιάννης και διαβεβαίωσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο πως και ο ίδιος και η περιφερειακή αρχή στηρίζουν κάθε σημαντική πρωτοβουλία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook