Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής 

Από το τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνονται τα εξής , όσον αφορά  την  εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας   Eggplant mottled crinkle virus (EMCV), ιό της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας, σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις  στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης:

  • Ο ιός έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας.
  • Εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009
  • στο Ισραήλ.
  • Ο ιός μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, το πελαργόνιο, κ.α.  δεδομένου ότι μεταδίδεται εύκολα με μηχανικό τρόπο και πιθανόν και με το σπόρο.
  • Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν, νανισμό, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.

Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά. Στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό EMCV, συστήνονται τα παρακάτω  προληπτικά μέτρα:

1. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο και απομάκρυνση/καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S.
3. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε χειρισμό των φυτών.
4. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
5. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των
μεταφυτεύσεων/φυτεύσεων.
6. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

7. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους γύρω από τα θερμοκήπια.
8. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας, καθώς και για απολύμανση των χώρων του θερμοκηπίου.
9.Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031 αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην Υπηρεσία μας (τηλ 2831343820) οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook