Επικυρώθηκε με την ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβουλιου Χανίων ο συμβιβασμός του Δήμου Χανίων με την εταιρεία "Κρητικά Ακίνητα Α.Ε." για το περιβόητο οικόπεδο της ΑΒΕΑ.

Μετά από πολύωρη συζήτηση εγκρίθηκε η συμφωνία για συμβιβαστικό προσδιορισμό οφειλόμενης από το Δήμο αποζημίωσης στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» λόγω απαλλοτρίωσης ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρείας αυτής στο οικοδομικό τετράγωνο (Ο.Τ) 28Β, επί των οδών Ακτής Κανάρη και Γερασίμου Παρδάλη στη συνοικία της «Νέας Χώρας» της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων Δήμου Χανίων.

Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα το οποίο έχει οριστεί για την αγορά του οικοπέδου της ΑΒΕΑ από τον Δήμο Χανίων είναι της τάξεως των 4.940.000 ευρώ.

Υπέρ του συμβιβασμού με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου "Κρητικά Ακίνητα" ψήφισαν πέραν της δημοτικής αρχής, οι παρατάξεις των Άρη Παπαδογιάννη, Γρηγόρη Αρχοντάκη (παρά την πλήρη αντίθεσή της στη διαχείριση της υπόθεσης), Ευτύχη Δαμιανάκη, Γιάννη Σαρρή, Νίκου Βουρλάκη, Σεραφείμ Ρίζου (παρά τις αντιθέσεις της επίσης).

Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη Βάμβουκα

Τι αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Χανίων στην πρωτολογία του

Στο κλείσουμε μιας σημαντικής εκκρεμότητας δεκαετιών, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης στην πρώτη του τοποθέτηση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ. Μια διαδικασία που, όπως είπε ξεκινά από το 1988 και καθοριστική χρονιά ήταν το 1994.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα οικόπεδο σημαντικό για το μέλλον μιας περιοχής.

Ο Δήμαρχος Χανίων έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν τονίζοντας ότι καμία δημοτική αρχή δεν είχε αγγίξει το θέμα από το 1994 και μέχρι το 2019. Ουσιαστικά ο Δήμος έκανε μια περιστροφή γύρω από το εαυτό του, αφού το 1994 είχε τη δυνατότητα αγοράς, μεσολάβησε όπως είπε, χαμένος χρόνος για να φτάσουμε και πάλι στο 2019 όπου τον Σεπτέμβριο εκείνου του χρόνου ο Δήμος επανυπόβαλλε το ρυμοτικό βάρος και επανήλθε το ενδιαφέρον για αγορά του ώστε να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς.

Άλλες αναφορές του Δημάρχου
Περί συμφωνίας:
Είναι προτιμότερο για μια δημοτική αρχή να δώσει 4,5 εκ για ασφαλτικά παρά να γίνει μια επένδυση. Συνολικά το πρόβλημα του δημόσιου χώρου υπάρχει στον  Δημο. Η Νέα Χώρα είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή. Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι το πιο πρόσφορο οικόπεδο για ανάπτυξη. Τα υπόλοιπα οικόπεδα είναι σε διαδικασία ανέγερσης ξενοδοχείων. Το σύνολο του παραλιακού μετώπου θα έχει χτιστεί με ξενοδοχεία. Μόνο το συγκεκριμένο ακίνητο μένει κενό. Ικανοποιεί το αίτημα κατοίκων Ν. Χώρας και Π. Πόλης, αλλά και των επισκεπτών.
Ο Δήμος Χανίων πρέπει να πάρει τα "φιλέτα" για τους πολίτες. Το καλύτερο δυνατό οικόπεδο για τους πολίτες. Ένα ακίνητο που σήμερα κοστίζει 4,5 εκ και θα μείνει για πάντα στον Δήμο Χανίων, η αξία του γίνεται υπερπολλαπλάσια στο μέλλον 

Για την τιμή αγοράς: Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εμπορική αξία. Προσδιορίζεται πάνω από 6 εκ ευρώ. Αυτό προκύπτει από τις όμορες αγοραπωλησίες. Επίσης πιστοποιημένος ορκωτός εκτιμητής όρισε την αξία τους στα 5,6 εκ ευρώ. Η εγγραφη στον ισολογισμό των Κρητικών Ακινήτων αναφέρει την τιμή του στα 5,5 εκατομμύρια.
Η τιμή που καθόρισε η επιτροπή Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (εκπρόσωπος ΔΟΥ, εκπρόσωπος ΤΕΕ, υπηρεσία κτηματική) προσδιόρισε τιμή στα 5 εκ 50 χιλ ευρώ. Ο Δήμος έριξε την τιμή στα 4 εκ 940 χιλ. ευρώ στη συμφωνία μας με τα Κρητικά Ακίνητα. 

Για τη δωρέα από την Επενδυτική εταιρεία: Μετριάζει το κόστος για τον Δήμο Χανίων. Ο Δήμος Χανίων θα πληρώσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου των 4,5 εκ. ευρώ. Θα έχουμε επίσης ευχέρια στον τρόπο καταβολής των χρημάτων από την Τράπεζα Χανίων.
Τα χρήματα έχουν κρατηθεί από τον προϋπολογισμό. Δεν επηρεάζει τον προγραμματισμό μας σε έργα.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε τον Ευτύχη Δαμιανάκη για τη συνεισφορά του. Για Τράπεζα Χανίων και Κρητικά Ακίνητα ανέφερ ότι έκαναν τα απαραίτητα βήματα και έγινε μείωση της τιμής. "Μέτρησε το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας. Έγιναν τα απαραίτητα βήματα και από τις δύο πλευρές. Θα απομείνει ένας δημόσιος χώρος για όλους τους πολίτες", ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook