Eπιβεβαιώνεται ( με ό,τι και αν αυτό μπορεί να σημαίνει) η αντίθεση της παράταξης του πρώην Δημάρχου Τ. Βάμβουκα στη διαχείριση της υπόθεσης του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Μάλιστα, μέσω της τοποθέτησής του στο ΔΣ της Τετάρτης, ο Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε ότι η παράταξή του θα απέχει της ψηφοφορίας.

Αναλυτικά:

Το συγκεκριμένο ακίνητο της ΑΒΕΑ προοριζόταν ως κοινόχρηστος χώρος από το σχέδιο πόλης και εμείς ως δημοτική αρχή προσθέσαμε για πρώτη φορά και την ανάγκη ταυτόχρονης δημιουργίας πάρκινγκ στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, για τις ανάγκες της περιοχής της Νέας Χώρας.

Κατά την προηγούμενη συζήτηση για το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Σεπτέμβριο του 2019, ως παράταξη κρατήσαμε μια άκρως εποικοδομητική στάση απέναντι στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Παρότι εκφράσαμε τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μας,  αφήσαμε στην άκρη την εναλλακτική πρόταση που προετοιμάζαμε ως δημοτική αρχή και βάλαμε πάνω από όλα το – έστω πιθανό – συμφέρον των δημοτών και τη στήριξη της νέας δημοτικής αρχής υπερψηφίζοντας την πρόταση του δημάρχου.

«Υπερψηφίζουμε υπό την ισχυρή επιφύλαξη ότι θα επιτευχθεί δραστική μείωση του τιμήματος» ήταν αυτολεξεί η τοποθέτησή μας στη σχετική συνεδρίαση. Και πράγματι αυτό κάναμε παρά το γεγονός ότι είχαμε καταθέσει  καλή εναλλακτική πρόταση για απόκτηση πολύ φτηνότερου και καταλληλότερου οικοπέδου στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο που τώρα φαίνεται η αξία της και παρά τις αμφιβολίες μας για την ορθότητα των κινήσεων της δημοτικής αρχής

Ενάμιση χρόνο μετά κρίνοντας το αποτέλεσμα που έφεραν οι  αποτυχημένοι χειρισμοί του δημάρχου, δυστυχώς δικαιωνόμαστε στις επιλογές και τις προτάσεις μας. Έφερε ένα κακό αποτέλεσμα με μια πανάκριβη λύση αγοράς, μέσα από τις εντάσεις που δημιούργησε, και που εντέλει υποχώρησε ολοταχώς κάνοντας πλήρη αναστροφή, όπου οι δαίμονες έγιναν συνεργάτες, ενώ οι δημότες πληρώνουν ακριβό τίμημα, και οι παρακείμενοι ιδιώτες αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από τα χρήματα των δημοτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Δήμαρχος η εταιρεία «dimand» είχε κλείσει το ακίνητο από τα «Κρητικά Ακίνητα» στο ποσό των 5.5 εκ. ευρώ. Αντί λοιπόν η «dimand» να πληρώσει αυτό το ακριβό ακίνητο, το πληρώσανε οι δημότες για να δημιουργηθεί μια αυλή 2,9 στρεμμάτων δίπλα στο ξενοδοχείο της, αντί να διεκδικήσουμε όπως προτείναμε πολύ φτηνότεροι οικόπεδο ιδιοκτησίας της ίδιας εταιρείας στην νότια πλευρά του ακινήτου της ΑΒΕΑ, αντικειμενικής αξίας 1,4 εκ. ευρώ για τις ανάγκες του δήμου.

Η εξέλιξη των πραγμάτων δικαίωσε τις αμφιβολίες και τις επιφυλάξεις μας. Το τίμημα που φέρνετε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο κ. δήμαρχε, όχι μόνο δεν είναι όπως  στοχεύατε πολύ κατώτερο της αντικειμενικής, αλλά είναι ακριβότερο κατά 440.000.  Χρησιμοποιείτε ως άλλοθι της αποτυχίας σας την δωρεά αυτής της διαφοράς  από ιδιώτη κάτοχο της διπλανής  έκτασης, ο οποίος παραδέχεται εγγράφως ότι με τα χρήματα των δημοτών θα αναβαθμιστεί η ιδιοκτησία του.  Βάσιμος λοιπόν ο προβληματισμός μας για το ποιος τελικά είναι ο μεγάλος ωφελημένος από αυτή την αγορά.

Επομένως, κύριε δήμαρχε, ως Δήμος Ενεργών Πολιτών απέχουμε από την ψηφοφορία για την έγκριση της σύμβασης και της δωρεάς για τους παρακάτω λόγους:

το τίμημα δεν είναι χαμηλότερο από την αντικειμενική αξία, όπως είχαμε θέσει ως προϋπόθεση κατά την προηγούμενη συζήτηση
το τίμημα είναι δυσανάλογα υψηλό για τα προσδοκώμενα οφέλη
με την αγορά του οικοπέδου εξαντλούνται οι ίδιοι πόροι του Δήμου με αποτέλεσμα να μη μείνουν ίδιοι πόροι για κανένα άλλο σημαντικό έργο τα επόμενα χρόνια, ούτε στο συγκεκριμένο οικόπεδο ούτε αλλού
η γενικότερη συμφωνία συμπεριλαμβανομένης και της δωρεάς δεν είναι ξεκάθαρη ούτε ως προς τους μετέχοντες ούτε ως προς τους τελικά ωφελούμενους
Απορρίψατε την εναλλακτική πολύ πιο συμφέρουσα λύση που σας προτείναμε, την οποία θα έπρεπε να ενεργοποιήσετε εφ όσον είδατε ότι ο χειρισμός που κάνατε δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα

Δυστυχώς το Δ.Σ. βρίσκεται συμπιεσμένο, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στον κακό χειρισμό του δημάρχου που οδήγησε σε μια ακριβή λύση μονόδρομο ή στην απόρριψη αυτής της αγοράς με αποτέλεσμα την απώλεια λύσης στο θέμα δημιουργία πάρκινγκ και αθλητικού χώρου στην περιοχή του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Για τους Ενεργούς Πολίτες η άσκηση δημόσιας εξουσίας είναι πάνω από όλα άσκηση ευθύνης απέναντι στους δημότες και τα συμφέροντά τους. Δεν είναι ούτε διαγωνισμός δημοφιλίας όπου λαμβάνονται εύκολα αποφάσεις προς χάριν εντυπώσεων ούτε πεδίο εξυπηρέτησης συμφερόντων τρίτων μερών. Δεν επιδιώκουμε να είμαστε αρεστοί, επιδιώκουμε να είμαστε χρήσιμοι. Συνεπείς σε αυτή την αρχή και για τους λόγους που αναλυτικά τεκμηριώσαμε απέχουμε.   

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook