Την ίδια στιγμή που σε ολόκληρη την Ευρώπη κτήρια-σύμβολα έχουν ντυθεί με τη “Γαλανόλευκη” λόγω της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, στην Κρήτη και σε μεγάλες πόλεις της …σφυρίζουν αδιάφορα.

Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης το Ηράκλειο αποδεικνύει με τονπλέον περίτρανο τρόπο του λόγου το αληθές αφού είναι ελλιπέστατος ο στολισμός που να παραπέμπει στην Ελληνική Επανάσταση.

Η γνωστή Ηρακλειώτισσα δημοσιογράφος του TV CRETA, Αντιγόνη Ανδρεάκη, καταδεικνύει και καυτηριάζει αυτό το γεγονός, τονίζοντας ότι “τοπική αυτοδιοίκηση, δήμος και περιφέρεια προφανώς έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να στολίσουν την πόλη εν μέσω πανδημιας για τις Απόκριες αλλά όχι για να ενισχυσουν σε επίπεδο συμβολισμου τα 200 χρόνια δημιουργίας Ελληνικού κράτους”.

Αναλυτικά η ανάρτησή της στο Facebook:

Σε μια πολη πάντως όπως το Ηράκλειο προκαλεί αλγεινη εντύπωση γιατί δεν πάρθηκε μια απόφαση που να αφορά είτε στην φωταγωγηση κτιριων με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανασταση, είτε στην τοποθέτηση συμβολικά 200 ελληνικών σημαιων σε πλατείες η λεωφόρους της πόλης.

Και δεν αναφέρομαι στην ατζέντα των εκδηλώσεων της επιτροπής για την Ελλάδα 2021( θα σπεύσετε να μου πείτε πως αυτά προβλέπονται αλλά μετατεθηκαν λόγω πανδημιας στους επόμενους μήνες) , αναφέρομαι σε αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοικησης, δήμου και περιφέρειας που προφανώς έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να στολίσουν την πόλη εν μέσω πανδημιας για τις Απόκριες αλλά όχι για να ενισχυσουν σε επίπεδο συμβολισμου τα 200 χρόνια δημιουργίας Ελληνικού κράτους.

Με εξαίρεση το Ιστορικό μουσείο Ηράκλειου με την τοποθέτηση πρόσωπογραφιων ηρωων του 21 με την χρηματοδότηση των πλαστικών Λεμπιδακη δεν υπήρξε άλλη κίνηση που να δείξει πως το Ηρακλειο δηλώνει παρόν με τον μοναδικό του τρόπο στους εορτασμους.

Προφανώς και συγκινεί ο Πυργος του Αιφελ, η Οπερα του Σιδνευ και τόσα άλλα σημεία στον παγκόσμιο χάρτη που “ντύθηκαν” στα χρώματα της γαλανόλευκης ειναι όμως θλιβερό την ίδια ώρα να βλέπεις το φρούριο Κουλέ, τη Λοτζια, το κτίριο της Περιφέρειας και τόσα άλλα σημεία απόψε είναι βυθισμένα στην σιωπή…

Μια από τα ίδια και στα Χανιά

Μη νομίζετε πάντως ότι και στα Χανιά είναι καλύτερα τα πράγματα… Ο Δήμος Χανίων μπορεί να εξέδωσε και δελτίο τύπου για το φωτισμό του Φάρου και του θεάτρου “Μίκης Θεοδωράκης” αλλά αν περπατήσεις μέσα στην πόλη, κανένας στολισμός δεν σου δίνει την αίσθηση ότι γιορτάζουμε μια απόλυτα μοναδική και ξεχωριστή επέτειο, εκείνη των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Το απόλυτο κενό σε φαντασία και χρώμα εντός της πόλης των Χανίων, την ίδια στιγμή που -αντιγράφωντας την ανάρτηση της κ. Ανδρεάκη, αλλά έχει την ίδια αποτύπωση- δείξαμε υπερβάλλοντα ζήλο για τον στολισμό την περίοδο των Αποκριών (αν  και εκεί μάλλον κακό βαθμό πήραμε).

Λίγη φαντασία χρειάζεται, αλλά μάλλον αυτή εξανεμίζεται σε άλλους είδους πρωτοβουλίες που, πιθανώς, οι “τοπικοί άρχοντες” θεωρούν πιο σημαντικές…
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook