Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου το νέο MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο στο Περιστέρι. Τον πρωθυπουργό συνόδευσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πρόκειται για το ένα από τα δυο νέα εμβολιαστικά κέντρα της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τα οποία εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Επιχείρησης «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και τα οποία ξεκινούν τη λειτουργία τους την 1η Απριλίου, με 48 εμβολιαστικές γραμμές σε πρώτο στάδιο, ενώ η συνολική δυναμική τους θα φθάσει τις 96 γραμμές το καθένα.

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα το τρίτο MEGA εμβολιαστικό κέντρο στο Περιστέρι το οποίο και θα καλύψει ανάγκες όλης της δυτικής Αθήνας. Όπως σας είπε και ο κ. Θεμιστοκλέους, η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει ακριβώς όπως την έχουμε προγραμματίσει. Μέχρι το τέλος του μήνα εκτιμούμε ότι θα πλησιάσουμε το 1.7 εκατ. Δόσεις εμβολίων και θα έχουμε μία από τις υψηλότερες εμβολιαστικές καλύψεις σε όλη την Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο περιμένουμε πολλές περισσότερες δόσεις εμβολίων και εκτιμούμε ότι θα είμαστε συνεπείς στη δέσμευσή μας μέχρι τα τέλη Απριλίου, το πολύ αρχές Μαϊού να έχουμε εμβολιάσει τουλάχιστον με μία δόση όλους τους πολίτες μας άνω των 60 καθώς και τους συμπολίτες μας που έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως ο εμβολιασμός θα μας βοηθήσει να «πάρουμε πίσω τις ζωές μας στα χέρια μας», και απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, καθ όσον κυβέρνηση και ειδικοί εντός του Απριλίου θα ξεδιπλώνουν το σχέδιο ανακατανομής των δραστηριοτήτων, που έχουν «παγώσει» λόγω του lockdown.

«Μέχρι να συμβεί αυτό και καθώς θα βελτιώνεται ο καιρός και βλέπουμε το τέλος αυτής της περιπέτειας πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί» σημείωσε χαρακτηριστικά, καθώς, όπως είπε, ο ιός κυκλοφορεί ακόμη και η μόνη δοκιμασμένη λύση είναι η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. «Το ΕΣΥ, άντεξε, αντέχει και θα αντέχει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλης της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει περί το 1.700.000 δόσεις εμβολίων ευχαριστώντας δημοσίως όλους όσοι υποστηρίζουν την επιχείρηση «Ελευθερία» και συγκεκριμένα τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία, τον Δήμο Περιστερίου και την οργανωτική ομάδα της επιχείρησης. Διεμήνυσε, τέλος, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των δόσεων των εμβολίων στα κράτη – μέλη της, υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει το 1.500.000 εμβολιασμούς και από 1η Απριλίου μπαίνουμε στη δεύτερη φάση. Ο Απρίλιος είναι ένας μήνας που έχουμε αυξημένες παραδόσεις από τις εταιρείες των εμβολίων: από τη Pfizer ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο δόσεις και από τις υπόλοιπες τρεις εταιρείες θα έχουμε, θα πλησιάζουμε κοντά, θα ξεπεράσουμε τις 600.000 δόσεις και θα έχουμε και την πρώτη φορά που η Johnson & Johnson με το μονοδοσικό εμβόλιο θα παραδώσει μετά τα μέσα Απριλίου. Ενεργοποιούμε και άλλα 272 εμβολιαστικά κέντρα και θα φτάσουμε τα 1.073 σε όλη την επικράτεια καλύπτοντας, έτσι, όλες τις γεωγραφικές περιοχές».

Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το υγειονομικό και το διοικητικό προσωπικό ευχαριστώντας τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους συνανθρώπους μας.

Σημειώνεται ότι ο MEGA εμβολιαστικός σταθμός στεγάζεται στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου και σε πλήρη ανάπτυξη θα λειτουργούν 96 εμβολιαστικά κέντρα που εκτείνονται στον ισόγειο χώρο του και στοιχίζονται σε τέσσερις τομείς των είκοσι τεσσάρων κυψελών. Η έναρξη λειτουργίας του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1 Απριλίου 2021 με ενεργοποίηση τμήματος του σταθμού 24 εμβολιαστικών κέντρων και δυνατότητα εμβολιασμών από Δευτέρα έως και Σάββατο, 08:00 έως 20:00, με δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου. Στην παρούσα δε φάση τα ραντεβού προγραμματίζονται ανα 14 λεπτά. Στο χώρο έχουν τοποθετηθεί ειδικές σημάνσεις για την καθοδήγηση των πολιτών στους ειδικούς χώρους (αναμονής, εμβολιασμού, γραμματείας) και για τη διατήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και τον χώρο βραχείας νοσηλείας ο οποίος έχει δημιουργηθεί και περιλαμβάνει monitor, καρδιογράφο και μηχάνημα παροχής οξυγόνου για περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης παρακολούθησης των ζωτικών σημείων ή εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. Για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών υπάρχει προσωπικό και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την εμβολιαστική δράση και στις δυο βάρδιες.

Η δυναμικότητα σε εμβολιασμούς για το μήνα Απρίλιο ανέρχεται σε 1.200 τη μέρα και 30.000 το μήνα. Σε πλήρη ανάπτυξη αντιστοιχούν σε 139.776 εμβολιασμούς το μήνα ενώ το προσωπικό του κέντρου αποτελείται από 72 άτομα συνολικά και πιο συγκεκριμένα από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει εκπαιδευτεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαχείρισης εμβολιασμού και αποθήκευσης στις μονάδες εμβολιασμού, καθώς και για το χειρισμό των tablets και τη λειτουργία της εφαρμογής «Covid-19 Vaccination».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook