Toυ Νίκου Αντωνακάκη

Η Κυβέρνηση επιβάλλεται να ανοίξει γρήγορα, τηρώντας τα  υγειονομικά πρωτόκολλα , την οικονομική δραστηριότητα στη Χώρα μας πριν η υγειονομική κρίση μετατραπεί και σε οικονομικό εφιάλτη επισημαίνει ο Νίκος Αντωνακάκης  τονίζοντας ότι αν και τον Απρίλιο παραμείνουν κλειστοί οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας ή συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται πληττόμενοι με αποτέλεσμα και την επέκταση των μέτρων στηριξης τους  είναι βέβαιο ότι θα βγει  εκτός στόχων ο Προϋπολογισμός στον οποίο όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Οικονομικών είχε ενσωματώσει ένα συνολικό κονδύλι για το 2021 ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και πλέον το κόστος των μέτρων θα εκτοξευθεί πάνω από τα 13 δισ. ευρώ.

Η παράταση του lockdown σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα στερεί κάθε εβδομάδα από την οικονομία 750.000.000 ευρώ, διογκώνοντας το έλλειμμα της  χώρας, ενώ τα μέτρα χρηματοδοτούνται από τις εκδόσεις ομολόγων που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο το χρέος, το οποίο κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, πολύ πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, το δημοσιονομικό έλλειμμα του Προϋπολογισμού του 2021 εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 15 δισ. ευρώ ή το 6,7% του ΑΕΠ, όταν ο Προϋπολογισμός κάνει λόγο για έλλειμμα 11,5 δισ. ευρώ ή 6,7% του ΑΕΠ.

Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα, από 6,7 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 12 δισ. ευρώ. Ανάλογη θα είναι και η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, που εκτιμάται ότι θα παραμείνει πάνω από το 220% του ΑΕΠ.

Παρά τη δημοσιονομική ευελιξία που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν για το 2021 και το 2022, θεωρείται δύσκολη η διαχείριση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, την ώρα που τα οικονομικά της στοιχεία σπάνε κάθε αρνητικό ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό πως, μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών, η χώρα μας θα έχει καταγράψει έλλειμμα άνω των 35 δισ. ευρώ, φέρνοντας στο μυαλό όλων μας τα δύσκολα χρόνια των σκληρών Μνημονίων με τα τεράστια ελλείμματα, την εκτόξευση των χρεών, αλλά και τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν.

Με μια τέτοια εξέλιξη είναι βέβαιο πως οι δανειστές θα βάλουν την Ελλάδα σε καθεστώς ακόμα πιο αυστηρής εποπτείας με νέους όρους, χρονοδιαγράμματα, προαπαιτούμενα και στόχους, προκειμένου να μειωθεί το τεράστιο χρέος, που ξεπερνά τα 370 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook