Αντισώματα κατά του κορωνοϊού έχουν πλέον πάνω από τους μισούς πολίτες στην Αγγλία – Στα πάρκα, τους κήπους και τις παραλίες οι Βρετανοί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Αντισώματα κατά του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει περίπου το 55% του πληθυσμού της Αγγλίας. Κι ενώ ασκούνται πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, ήδη, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν πάρκα, κήπους
και παραλίες, προκειμένου να απολαύσουν τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, το 54,7% των πολιτών στην Αγγλία έχουν αντισώματα κατά του ιού. Τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα μέχρι τις 14 Μαρτίου, ενώ μία εβδομάδα πριν, η ανοσία βρισκόταν στο 50,8%.

Πολλοί εκτιμούν ότι το πραγματικό ποσοστό ανοσίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς εκατομμύρια πολίτες έχουν έκτοτε εμβολιαστεί και χρειάζονται δύο εβδομάδες για να αποκτήσουν αντισώματα. Η ανοσία αποδίδεται στο τεράστιο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ήδη, 30,5 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη δόση, ενώ 3,7 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη.

Πέραν του εμβολίου, η ύπαρξη αντισωμάτων οφείλεται και στη μόλυνση πολιτών, που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό στο παρελθόν. Η παρουσία τους στο αίμα συνεπάγεται μια σχετική προστασία έναντι της νόσου. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης μια ελαφρά μείωση των αντισωμάτων στους ηλικιωμένους Βρετανούς, για πρώτη φορά από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, με τη στατιστική αρχή να σημειώνει ότι δεν συνεπάγεται ότι δεν έχουν ανοσία.

Η Βρετανία χορηγεί τις δόσεις με απόσταση 12 εβδομάδων για να καλύψει μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού. Η απόφαση στηρίζεται στα στοιχεία που δείχνουν ότι δημιουργούνται αντισώματα ακόμη και με μία δόση.

Ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον ταχύτερη χαλάρωση του lockdown

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται αιτήματα για ταχύτερη χαλάρωση του lockdown. Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι λόγω της Covid-19 βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, χρειάζονται τουλάχιστον επτά εβδομάδες πριν ανοίξουν οι παμπ, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, ενώ οι διακοπές στο εξωτερικό έχουν απαγορευτεί τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου.

Σύμφωνα με το τρέχον κυβερνητικό σχέδιο, η επόμενη χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται στις 12 Απριλίου, με το άνοιγμα μη αναγκαίων καταστημάτων, κομμωτηρίων και γυμναστηρίων. Την ίδια ημερομηνία μπορούν να επαναλειτουργήσουν παμπ και εστιατόρια, σε εξωτερικούς χώρους.

Θετικά αποτιμούν τα στοιχεία για το επίπεδο ανοσίας και οι επιστήμονες. Καθηγητής ανοσολογίας του Imperial ανέφερε ότι τα στοιχεία είναι «πραγματικά θετικά». Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι ενδέχεται ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη θα φτάσει και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στέλνουν τους Βρετανούς στον δρόμο

Την ίδια ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες, που στέλνουν τους πολίτες έξω από τα σπίτια τους. Με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει στους 24 βαθμούς Κελσίου, είναι ο πιο θερμός Μάρτιος από το 1968.

Οι πολίτες στα νοτιοανατολικά εκμεταλλεύονται τον καλό καιρό αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων που επιτρέπουν εξωτερικές συγκεντρώσεις έως και έξι ατόμων ή δύο οικογενειών και έσπευσαν σε πάρκα, παραλίες και κήπους.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο του Πάσχα, οπότε θα εκδηλωθεί κρύο. Υψηλές θερμοκρασίες, πέρα από τα νοτιοανατολικά, καταγράφονται και στο Λονδίνο, όπου το θερμόμετρο φτάνει στους 23 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook