Το ημίωρο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης  με «πρωταγωνιστές» τους Σφακιανούς του σήμερα

Την ευκαιρία να περιηγηθούν στις  ομορφιές των Σφακίων και να γνωρίσουν την ζωή των κατοίκων , είχαν οι τηλεθεατές της  ιταλικής τηλεόρασης  οι οποίοι το απόγευμα της Τρίτης απόλαυσαν στο κανάλι RAI 3 και στο πρόγραμμα GEO ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ για τα Σφακιά.

Πρόκειται για την  πρώτη διεθνή προβολή του ντοκιμαντέρ «Gente di Sfakia» (Οι Σφακιανοί), σε σκηνοθεσία Andrea Rovetta και σενάριο και Claudio Prizio.

Το ντοκιμαντερ, γυρισμένο στα Σφακιά και όλη την περιοχή ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος, εξιστορεί τη σημερινή ζωή του πανάρχαιου πολιτισμού των Σφακιανών, μέσα από τις μοναδικές μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα των κατοίκων των Σφακίων.

Συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, παρουσιάζονται οι δραστηριότητες τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, και αναδεικνύονται όλες εκείνες οι μοναδικές στιγμές που οι ίδιοι περιγράφουν στον κόσμο τη μακρά τους ιστορία μέσα από τη μουσική, τις ιδιαίτερες τέχνες, και τη γαστρονομία τους, η σχέση με τα Χανια κτλ.

Στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής:

Νησί της Κρήτης, νότια ακτή:  Αρχαίοι άνθρωποι ζουν ανάμεσα στα Λευκά Όρη και το Λιβυκό Πέλαγος. Είναι οι Σφακιανοί. Θεωρούν τους εαυτούς τους κληρονόμους των Δωριέων και για αιώνες υπήρξαν οι υπερήφανοι υπερασπιστές του νησιού. Σήμερα, τα Σφακιά, χάρη σε έναν πρόσφατα  χτισμένο δρόμο, είναι πλήρως μέρος των τουριστικών διαδρομών. Οι Σφακιανοί, ωστόσο, δεν παραιτούνται από παραδοσιακές δραστηριότητες όπως η εκτροφή προβάτων και λένε στον κόσμο τη μακρά ιστορία τους χάρη στη μουσική, τις τέχνες και τη γαστρονομία. Δεν πρόκειται μόνο για λαογραφία: Στην πρωτεύουσα του νομού, τα Χανιά – το κόσμημα της Κρήτης – τα προϊόντα της υπαίθρου, όπως γιαούρτι και τυριά, διατίθενται στην αγορά και ευνοούν την τοπική οικονομία. Οι παραδόσεις που σχετίζονται με τη μουσική και το χορό εξακολουθούν να γίνονται αισθητές, πρωταγωνιστές των γιορτών.

GENTE DI SFAKIA – Trailer Documentario from Andrea Rovetta on Vimeo.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook