Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την εθνική σύνταξη μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά υπάρχει περιθώριο για νέες για συγκεκριμένους δικαιούχους. Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν.

Την εθνική σύνταξη μπορεί να διεκδικήσουν συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως την Τετάρτη 31 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η χορήγηση εθνικής σύνταξης σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου και δεν λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν πριν το Πάσχα την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης τους.

Παρόλα αυτά, η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους που εκκρεμεί η σύνταξη τους και επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης» του e-ΕΦΚΑ θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».

Μετά την επεξεργασία, εκδίδεται αυτοματοποιημένα για τους δικαιούχους βεβαίωση χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης μέσω του μηχανογραφικού συστήματος, η οποία τους κοινοποιείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την ημέρα της πληρωμής.

Επίσης, μέσα σε 21 ημέρες, εισήλθαν στη πλατφόρμα 53.798 πολίτες. Το συνολικό πλήθος των αιτήσεων ανήλθε σε 44.593, εκ των οποίων οι 41.366 είναι ολοκληρωμένες και 3.227 δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα από τους ενδιαφερόμενους. Από τις 41.366 αιτήσεις, οι 36.088 περνούν στο στάδιο της επεξεργασίας προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την προκαταβολή σύνταξης και τα αναδρομικά πριν από το Πάσχα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες, 4.375 αυτονοήτως απορρίφθηκαν καθώς οι αιτούντες λάμβαναν ήδη σύνταξη, 648 αφορούσαν διεθνείς συντάξεις που δεν ήταν εξαρχής στο πεδίο της ρύθμισης, ενώ για άλλες 255 δεν υπήρχε απόφαση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Οι περισσότερες οριστικές αιτήσεις αφορούσαν ασφαλισμένους του τ. ΟΓΑ (12.314 αιτήσεις), του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (8.950) και του τ. ΟΑΕΕ (8.545).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook