Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το άνοιγμα της εστίασης. Οι νέες ημερομηνίες στο τραπέζι. 

Ενα πολύ καλό νέο, το οποίο, ωστόσο, φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ένα δυσάρεστο, περίμενε χθες τους επιχειρηματίες της εστίασης, που έχει πληγεί συντριπτικά από την υγειονομική κρίση. Το καλό νέο είναι ότι, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, θα υπάρξουν γενναία μέτρα στήριξης του κλάδου, με ένα παχυλό πακέτο, ύψους 330 εκατ ευρώ, με μέγιστο ποσό για κάθε επιχείρηση τα 100.000 τα οποία θα είναι ανεπίστρεπτα.

Το κακό νέο είναι ότι το σενάριο για άνοιγμα της εστίασης στα μέσα του τρέχοντος μήνα, απομακρύνεται μετά το σερί «εκρήξεων» σε κρούσματα, θανάτους, διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, κυβέρνηση και επιστήμονες αντιλαμβάνονται ότι υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες, είναι μη ρεαλιστικός ο παραπάνω σχεδιασμός. Πολύ περισσότερο, όταν εν μέσω του σφοδρού τρίτου κύματος, από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινά με δειλά βήματα η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων, αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα ημερομηνία που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η 10η Μαίου. Χωρίς να αποκλείεται τελείως, η πιθανότητα να ανοίξει η εστίαση λίγο πριν τον εορτασμό του Πάσχα, δηλαδή, στα τέλη του μήνα, το πιθανότερο είναι να συμπέσει με την καταβολή των χρημάτων με τα οποία θα στηρίξει τους επιχειρηματίες η κυβέρνηση.

Πολλά, πάντως, θα κριθούν από τις επόμενες δύο εβδομάδες. Τα καταστήματα θα σηκώσουν ρολά στις 5 Απριλίου, με αυστηρούς περιορισμούς, αλλά με όχι υποχρεωτική υποβολή σε self test, όπως συνέστησαν οι επιστήμονες, καθώς δεν θα προλάβει η χώρα να προμηθευτεί τις αναγκαίες ποσότητες. Οπότε, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της λειτουργίας των καταστημάτων, θα επαφίεται στην καλή πρόθεση των καταστηματαρχών αν θα κάνουν οι ίδιοι και το προσωπικό τους τα συγκεκριμένα τεστ.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το στοίχημα για το άνοιγμα των σχολείων, και συγκεκριμένα των Λυκείων, οι μαθητές των οποίων θα είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία. Οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί να δώσουν το πράσινο φως για τις 12 Απριλίου, όπως ζητάει η κυβέρνηση και για τις τρεις τάξεις του Λυκείου. Και θέτουν ως προϋπόθεση, τη διενέργεια self test κάθε εβδομάδα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές.

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν θα υπάρχουν διαθέσιμα τα self test μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τότε, πάντως, στις 12 Απριλίου, η κυβέρνηση θα ήθελε να ανοίξουν και τα πολυκαταστήματα, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, προγραμματίζει το άνοιγμα των Γυμνασίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook