Πανέμορφη τοιχογραφία στην εκκλησία του Άι Γιωργη στα Ανώγεια.

“Η Ελλάς πρωορίσται να ζήση και θα ζήση.” Με αυτή την περίφημη φράση του Χαρίλαου Τρικούπη, χαραγμένη ψηλά, ολοκληρώθηκαν στην εκκλησία του Αί Γιώργη στο Μεϊντάνι, οι τρεις τοιχογραφίες, στα ισάριθμα επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το καμπαναριό.

Η πρώτη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Κολοκοτρώνης γονατισμένος μπροστά στην Ελευθερία και μια Ανωγειανή Μάνα που προστατεύει το παιδί της μπροστά από την κάννη του τουφεκιού ενός Ναζί στρατιώτη, κοσμούν πλέον την πλατεία και παράλληλα θυμίζουν τα τρία Ολοκαυτώματα των Ανωγείων, δυο από τους Τούρκους, το 1822 και το 1867 και ένα από τους Γερμανούς το 1944.

Ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης, με συγκίνηση, μετά το πέρας των εργασιών, τόνισε τα εξής:

“Αξιωθήκαμε…

Σε κάθε χτύπο της καρδιάς μας της καμπάνας του Αϊ Γιώργη σε κάθε ανέμισμα της σημαίας μας, στέλνουμε το μήνυμα της λευτεριάς της αναγέννησης της γιατρειάς από κάθε πληγή που μπορεί να ανοίξει άνθρωπος σε άνθρωπο.
Η αγάπη να βασιλέψει η ειρήνη να πρωταγωνιστήσει σε όλο τον κόσμο μιας και είναι αξίες πανανθρώπινες.
Στον τοίχο του καμπαναριού αποτυπώνεται από σήμερα, ο σεβασμός και η τιμή, σε όλους εκείνους και εκείνες που όσα έπραξαν θυσιαστικά, το έπραξαν για όλους εμάς.
Μέσα στον άι Γιώργη η Πλατυτέρα, έξω στο καμπαναριό φρουρός η Ευγνωμονούσα.
Δεν ξεχνάμε δε λυγάμε.
Αξιωθήκαμε.”

Μα αναφέρουμε τέλος ότι οι τοιχογραφίες είναι έργο του καλλιτέχνη Χάρη Βαθιανάκη. Η προεργασία του τοίχου έγινε από τον Μανόλη Διακάκη. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν προσέφερε ο συγχωριανός μας, επιχειρηματίας Βασίλης Σαλούστρος (Μάντης). Ευχαριστίες και προς τον Δήμο Ανωγείων για την παραχώρηση ενός ανυψωτικού μηχανήματος, απαραίτητου για τις εργασίες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook