Οι φόβοι του Ερντογάν για πραξικόπημα και οι συλλήψεις ναυάρχων στην Τουρκία

Η κριτική στη «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης», το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου, και η συνθήκη του Μοντρέ

Αναταραχή επικρατεί και πάλι στην Τουρκία, όπου 10 απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν 100 και πλέον πρώην στρατιωτικοί. Στην επιστολή αυτή επικρίνουν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Μια επιστολή που προκάλεσε την οργή της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία την ερμήνευσε ως ένα «κάλεσμα για πραξικόπημα».

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, οι δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία έχουν τεθεί υπό κράτηση. Τέσσερις άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους, όμως έχουν λάβει εντολή να παρουσιαστούν στην αστυνομία στην Άγκυρα τις επόμενες τρεις ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι η επιστολή μοιάζει με συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης. «Μια ομάδα απόστρατων στρατιωτικών θέτουν τους εαυτούς τους σε μια γελοία και άθλια θέση με την ανακοίνωσή τους που θυμίζει εποχές στρατιωτικού πραξικοπήματος», ανέφερε ο Καλίν.

Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένας από τους 10 απόστρατους ναυάρχους που συνελήφθησαν είναι ο Τζέμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Στο βιβλίο του «Mavi Vatan» ανέλυσε τη θεωρία του, παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

«Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης»

Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Ερντογάν

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, η Deutche Welle ανέφερε σε δημοσίευμά της με τίτλο «Ο Ερντογάν γαντζώνεται στην εξουσία» πως οι αμφιλεγόμενες αποφάσεις του τούρκου προέδρου προκαλούν αναστάτωση στο εσωτερικό και ανησυχία στο εξωτερικό.

Με προεδρικό διάταγμα η Τουρκία αποχώρησε πρόσφατα από τη διεθνή σύμβαση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Από τότε οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους της χώρας είναι σχεδόν καθημερινές. Εκτός αυτού ο Ερντογάν απομάκρυνε από τη θέση του τον κεντρικό τραπεζίτη πέντε μόλις μήνες μετά τη τοποθέτησή του επειδή προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου. Αποτέλεσμα; Μια ακόμα καθίζηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας με απρόβλεπτες επιπτώσεις για όσους βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά o πρόεδρος Ερντογάν δρομολογεί την απαγόρευση του δεύτερου σε ισχύ κόμματος της χώρας: του φιλοκουρδικού HDP, του οποίου πολυάριθμοι βουλευτές αναμένεται να απωλέσουν σύντομα την ασυλία τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προβαίνει συνεχώς σε επίδειξη ισχύος, ίσως και επειδή η παραμονή του στο προεδρικό μέγαρο δεν είναι τόσο βέβαιη όσο θέλει να παρουσιάζει προς τα έξω, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Παρά τις διευρυμένες προεδρικές εξουσίες, που έχει συγκεντρώσει την τελευταία τριετία, εξαρτάται από τη στήριξη του υπερεθνικιστικού κόμματος MHP στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Ακόμα όμως και με το MHP στο πλευρό του οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι δεν διασφαλίζει πλέον απόλυτη πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν κανονικά το 2023, διάφορα σενάρια βλέπουν για αυτό το λόγο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook