Όσα εξετάζει η κυβέρνηση – Θα υπάρχει χρονικός περιορισμός, διευκρινίζει

Τρόπους για να μπορέσει ο κόσμος να επιστρέψει στα γήπεδα και στις συναυλίες μελετά η βρετανική κυβέρνηση, η οποία εξετάζει τη χρήση των πιστοποιητικών Covid-19 για τον σκοπό αυτό. Οποιοδήποτε σχέδιο για ένα «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα αποδεικνύει ότι κάποιος είναι ασφαλής για να συμμετάσχει σε μαζικές εκδηλώσεις θα έχει χρονικό περιορισμό.

Τα πιστοποιητικά Covid, όπως γράφει το BBC, θα αναφέρουν αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει βρεθεί πρόσφατα αρνητικός σε τεστ για τον κορονοϊό ή έχει φυσική ανοσία, έχοντας περάσει κορονοϊό.

Η βρετανική κυβέρνηση δοκιμάζει και άλλους τρόπους για να γίνουν πραγματικότητα οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κόσμου με ασφάλεια. Ο υπουργός Αθλητισμού Νάιτζελ Χάντλστον δήλωσε πως οι δοκιμές θα αποτελέσουν μια «εμπειρία για να μάθουμε» και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη διαδικασία ή για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Η βελτίωση του εξαερισμού και τα τεστ πριν από τις εκδηλώσεις είναι ανάμεσα στις προσεγγίσεις που εξετάζονται για τις συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων και για εκδηλώσεις σε εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών αγώνων και νυχτερινών κλαμπ.

Ο Χάντλστον είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός θα λάβει μια αναφορά για όλες τις δοκιμαστικές εκδηλώσεις στο τέλος Μαΐου. Οι πιλοτικές εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (FA Cup), το World Snooker Championship, προβολές σε κινηματογράφους και εκδηλώσεις σε κλαμπ, θα λάβουν χώρα μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας φέρεται να εργάζεται πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να δείχνουν την κατάστασή τους όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού μέσω μιας εφαρμογής ή ενός χάρτινου πιστοποιητικού.

Για ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, θα καταγράφεται οποιοδήποτε πρόσφατο αρνητικό τεστ ή το γεγονός ότι έχουν βρεθεί θετικοί τους τελευταίους 6 μήνες και είναι πιθανόν να έχουν ανοσία.

Πιλοτικές εκδηλώσεις

Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας θα απαιτεί πιστοποιητικό αλλά κάποιες από τις περιοχές τόνισαν ότι δεν θα συμμετέχουν στις δοκιμές των αποκαλούμενων διαβατηρίων Covid που προτείνει η κυβέρνηση. Ο Πολ Μπλερ, συνιδιοκτήτης του Hot Water Comedy Club στο Λίβερπουλ, όπου έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη εκδήλωση, είπε πως το κλαμπ του βρέθηκε αντιμέτωπο με «τη χειρότερη αρνητική δημοσιότητα που είχαμε ποτέ» όταν λανθασμένα ότι θα χρειαστεί πιστοποιητικό για την εκδήλωση.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC, κάποιος τους έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι ελπίζει οι ιδιοκτήτες «να κολλήσουν κορονοϊό και να πεθάνουν», ενώ άλλοι κατηγόρησαν το κλαμπ για «ιατρικό απαρτχάιντ».

Αντί για διαβατήρια Covid, όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση αυτή θα κάνουν τεστ πριν και μετά στο πλαίσιο ενός επιστημονικού πειράματος για να διαπιστωθεί ότι θα είναι ασφαλές το άνοιγμα χωρίς κοινωνικές αποστάσεις μετά τις 21 Ιουνίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο μόνος λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να βοηθήσουμε να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές να ανοίξουν χώροι για λάιβ», τόνισε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook