Επαναλειτουργία με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες

Δύο μήνες μετά το κλείσιμό τους, μουσεία, γυμνάσια και οι ταράτσες των καφέ ανοίγουν ξανά στην Πορτογαλία σήμερα, κατά τη δεύτερη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έπληξε σφοδρά τη χώρα στις αρχές του έτους.

Μετά την επαναλειτουργία των δημοτικών στις 15 Μαρτίου, σήμερα ήταν η σειρά των γυμνασίων να ανοίξουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Όλοι οι τομείς των δραστηριοτήτων που ανοίγουν για το κοινό θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Στα τραπέζια των καφέ που διαθέτουν ταράτσα μπορούν να συγκεντρώνονται έως και τέσσερα άτομα, ενώ εξακολουθούν να απαγορεύονται τα ομαδικά αθλήματα στα γυμναστήρια και τα μουσεία πρέπει να προσαρμόσουν το ωράριο λειτουργία τους.

«Αναμένουμε ότι θα έχουμε πολύ λίγους επισκέπτες» εξαιτίας της απουσίας ξένων τουριστών, δήλωσε ο Αντόνιο Νούντες Περέιρα, διευθυντής του Ανακτόρου Πένα στη Σίντρα, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα.

«Κανονική ανάκαμψη περιμένουμε το καλοκαίρι» όταν «η διαδικασία του εμβολιασμού θα έχει προχωρήσει περισσότερο στην Ευρώπη» και όταν οι κανόνες για τα ταξίδια θα είναι πιο χαλαροί, πρόσθεσε ο διευθυντής ενός από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα της Πορτογαλίας, με σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019, εκ των οποίων περισσότερο από το 85% ήταν ξένοι.

Αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων covid-19 μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η Πορτογαλία είδε τα νοσοκομεία της να γεμίζουν, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση της χώρας να επιβάλει δεύτερο γενικό lockdown στα μέσα Ιανουαρίου. Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισαν τα σχολεία.

Προκειμένου τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια η κυβέρνηση βασίζεται στη διεξαγωγή μαζικών διαγνωστικών τεστ και τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Βάσει του σχεδίου ανοίγματος της πορτογαλικής κυβέρνησης, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια και οι χώροι θεάματος θα ανοίξουν στις 19 Απριλίου, ενώ τα εστιατόρια στις αρχές Μαΐου.

Η υγειονομική κατάσταση επανεξετάζεται κάθε δύο εβδομάδες, με την πιθανότητα επιβολής περιορισμών στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων.

Προς το παρόν εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί στα ταξίδια. Οι πτήσεις από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έχουν ανασταλεί για να περιοριστεί η εξάπλωση των νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού, ενώ οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Πορτογαλίας με την Ισπανία παρατείνονται ως τα μέσα Απριλίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook