Το Ισραήλ και η Χιλή αποτελούν από τους πρωτοπόρους στην κούρσα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αλλά μέχρι στιγμής μόνο οι Ισραηλινοί βλέπουν την επιδημιολογική εικόνα να έχει βελτιωθεί.

Καθώς τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού προχωρούν σε όλο τον κόσμο, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν τον ιό, ενώ άλλες συνέχιζουν να αγωνίζονται. Δύο χώρες που έχουν προχωρήσει πολύ με τους εμβολιασμούς είναι το Ισραήλ και η Χιλή. Ωστόσο ενώ το Ισραήλ επιστρέφει στην κανονικότητα, η Χιλή οδηγήθηκε σε νέο lockdown.

To Ισραήλ γεύεται τους καρπούς του εμβολιασμού

Το Ισραήλ κατέγραψε δραματικές πτώσεις στα ποσοστά λοιμώξεων, στις νοσοκομειακές εισαγωγές και στους θανάτους μετά την εκτέλεση της ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού Covid στον κόσμο. Η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει χορηγήσει δύο δόσει του εμβολίου της Pfizer σε περισσότερο από το μισό πληθυσμό της.

Η καθημερινή ζωή έχει επιστρέψει σχεδόν πλήρως σε μια κατάσταση πριν από την πανδημία , με τα καταστήματα, τα ξενοδοχεία, τις συναυλίες και τους κινηματογράφους να ανοίγουν ξανά. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθούν να ισχύουν περιορισμοί, όπως η χρήση μασκών έξω από το σπίτι και τα όρια στις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Μια ανάλυση του Eran Segal, ενός βιολόγου στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, ανέφερε ότι από την κορύφων του Ιανουαρίου στις λοιμώξεις, η χώρα έχει τα ημερήσια κρούσματα να πέφτουν κατά 96%, πτώση 90% σε ασθενείς με σοβαρή νόσο και μείωση 85% στους θανάτους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας , οι καθημερινές λοιμώξεις έχουν πέσει σε λίγα εκατοντάδες – μια τεράστια μείωση από τον Ιανουάριο, όταν υπήρχαν 10.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις την ημέρα. Την Τρίτη, ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων ήταν περίπου το μισό από αυτό το νούμερο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook