Μόνο χθες είχαμε 670 εισαγωγές! – Οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονται στους 5.486 – Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ – Μπορεί να υπάρξει και νέα επίταξη

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο πόλεμος με τον κορωνοϊό μέσα στα νοσοκομεία. Ακόμη ένα δύσκολο 24ωρο προστέθηκε στις δύσκολες ημέρες και νύχτες των υγειονομικών εργαζομένων που υποδέχθηκαν χθες 670 ασθενείς – αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές όλης της περιόδου της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από το βράδυ της περασμένης Τρίτης ως χθες το βράδυ, εισήχθησαν 670 ασθενείς στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 ανέρχονται στους 5.486, με τους 4.261 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 1.225 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Οι διασωληνωμένοι είναι 749, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει ότι τουλάχιστον 66 ασθενείς βρίσκονται με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός Μονάδων. Πριν από έναν μήνα οι νοσηλευόμενοι ήταν 3.758 – έχουν αυξηθεί κατά 35%.

Το φράγμα των 600 εισαγωγών έχει «σπάσει» άλλες δύο φορές, στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου. Είχαν καταγραφεί αντιστοίχως 628 και 635 εισαγωγές σε νοσοκομεία, με τους ειδικούς να αποδίδουν τις αυξημένες νοσηλείες στο τριήμερο της Αποκριάς στα μέσα Μαρτίου καθώς τότε δημιουργήθηκε μια πολύ ισχυρή και μακρά αλυσίδα μεταδόσεων σε πολλές περιοχές της επικράτειας, λόγω των συναθροίσεων που κρυφά ή φανερά έλαβαν χώρα.

Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ των 670 εισαγωγών παραπέμπει στις μεταδόσεις και τις μολύνσεις που συνέβησαν προ 15νθημέρου, δηλαδή στις 24 με 25 Μαρτίου, καθώς η χρονική απόσταση ανάμεσα στη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου δύο εβδομάδες. Φαίνεται πλέον εκ του αποτελέσματος πως η έκρηξη των εισαγωγών, όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας, συσχετίζεται με την κινητικότητα εκείνου του εορταστικού διήμερου.

Στην Αττική οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.508, με τους 401 να είναι διασωληνωμένοι. Με το σύστημα υγείας του λεκανοπεδίου να βρίσκεται στο «κόκκινο», θεωρείται βέβαιον ότι το νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» θα ακολουθήσει το «Θριάσιο» ως το επόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα για την υποδοχή και τη νοσηλεία μόνο για περιστατικά covid-19. Υπενθυμίζεται ότι το Θριάσιο θα διαθέσει συνολικά 180 απλές κλίνες και άλλες 33 κλίνες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας μπορούν να παραχωρηθούν άλλες 43 κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», και «Ελπίς». Αυτές θα αναπτυχθούν ως πολυδύναμες ΜΕΘ κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων ενώ στο «Γεννηματάς» θα παραχωρηθεί και η καρδιολογική κλινική.

Η αγωνία κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες και για τη Δυτική Μακεδονία, ιδίως για Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πέλλα, γεγονός που επισημάνθηκε από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 398 νέα κρούσματα και στην Πέλλα, που έγινε ειδική αναφορά από τον υπουργό, άλλα 74 κρούσματα. Για τις περιοχές αυτές μίλησε προχθές και ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών, τονίζοντας πως μόνο η Δυτική Μακεδονία μετρά περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα, και πως καταγράφηκε αύξηση κατά 46% στον εβδομαδιαίο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που χαρακτηρίζει την αύξηση ως εκθετική και συνεπώς ιδιαίτερα απειλητική για τη δημόσια υγεία αλλά και το ΕΣΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης νοσηλεύονταν ήδη 54 ασθενείς και χθες έγιναν 7 νέες εισαγωγές. Άλλοι 55 είναι οι νοσηλευόμενοι στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας, με τους 5 να εισάγονται το περασμένο 24ωρο. Στο νοσοκομείο Γιαννιτσών Πέλλας νοσηλεύονταν χθες 44 ασθενείς και έγιναν άλλες 11 εισαγωγές, ενώ σε εκείνο της Έδεσσας οι νοσηλευόμενοι ήταν 32 και έγιναν 5 νέες εισαγωγές.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την οριακή κατάσταση νοσοκομείων και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη Βόρεια Ελλάδα, ο αναπληρωτής Υπουργός υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες και προχθές τις «κόκκινες» αυτές περιοχές, αναφέρθηκε στη συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και Κοζάνης και το επερχόμενο κάλεσμα για συνδρομή από ιδιώτες ιατρούς σε «Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όπου αλλού χρειαστεί», υπονοώντας μια ενδεχόμενη νέα επίταξη σε περίπτωση περιορισμένης ξανά ανταπόκρισης.

Συνολικά, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 1.338 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, από τους οποίους οι 187 διασωληνωμένοι. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας οι ασθενείς είναι 872, με τους 270 να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Αχαϊας. Τέλος, σταθερά υψηλή παραμένει η κυκλοφορία του κορωνοϊού στην Κρήτη, με τους νοσηλευόμενους να έχουν φτάσει τους 156, σημειώνοντας αύξηση μέσα σε έναν μήνα κατά 60%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook