Μια ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη στην υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90 της Αεροπορίας Στρατού έγινε πραγματικότητα σήμερα, με την υπογραφή της έκτης τροποποίησης της σύμβασης που αφορά την προμήθεια τους στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σήμερα Πέμπτη 8 Απριλίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ κ. Αντιπτέραρχος ε.α Θεόδωρος Λάγιος, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εκπρόσωπος της εταιρείας NH Industries υπέγραψαν την τροποποίηση της σύμβασης.

Η ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ

Την Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021, υπεγράφη η Έκτη (6η) Τροποποίηση της Σύμβασης Υπ΄αριθμ.: 034Α/03, η οποία αφορά την “Προμήθεια δεκαέξι (16) Μεταφορικών Ελικοπτέρων ΝΗ 90 – τεσσάρων (4) Ελικοπτέρων Ειδικών Αποστολών ΝΗ 90 και τεσσάρων (4) Υγειονομικών Συλλογών”, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο εκπροσωπήθηκε από το  Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Απτχο (Ι) Θεόδωρο Λάγιο (ε.α) και της εταιρείας NH Industries, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Mr. Ernst Heckert, Head of Export Variants of NH Industries και τη Mrs. Isabel Humby, NH90 Programme Manager for Greece at Airbus Helicopters.

Τονίζεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης, τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της διασποράς του COVID – 19.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη «ανοίγει ο δρόμος» για την προμήθεια των υπόλοιπων έξι επιθετικών ελικοπτέρων τύπου NH-90 από τον ελληνικό Στρατό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2003 υπογράφτηκε η σύμφαση με την NHI Industries για την προμήθεια 20 επιθετικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 στην τύπο ΤΤΗ (Tactical Transport Helicopter). Από αυτά τα 16 είναι μεταφορικά και τα 4 θα έχουν διαμόρφωση για ειδικές αποστολές (Special Operations), ενώ θα γίνει προμήθεια συλλογών για διασκευή 4 Ε/Π σε διαμόρφωση ασθενοφόρου.

Σημειώνεται, ότι ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε αναφερθεί στην απόκτησή τους, σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι: «αναφορικά με τον στόλο των ελικοπτέρων (Ε/Π) UH-1Η έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ήδη η σταδιακή αντικατάστασή του, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόκτηση Ε/Π CΗ-47 και ΝΗ-90«.

Τέλος, με την υπογραφή πλέον της έκτης τροποποίησης της σύμβασης αναμένεται να ρυθμιστούν οι πληρωμές ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για τα υπόλοιπα 6 ελικόπτερα NH90.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook