Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων την Δευτέρα (12/4) - Τι αναφέρει στο Flashnews.gr o ταμίας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, Ευτύχης Αρχοντάκης.

Ξεκίνησε, με τεράστια ζήτηση και "ζεστό" ενδιαφέρον από τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς, η διανομή self test από τα φαρμακεία των Χανίων.

Η μεγάλη ζήτηση είναι "εξηγήσιμη" αφού πέραν της διαδικασίας που ελκύει το ενδιαφέρον, αποτελεί προϋπόθεση για  τους μαθητές Λυκείου για να πάνε σχολείο την προσεχή Δευτέρα.

Όπως τόνιζει στο Flashnews.gr o ταμίας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων Ευτύχης Αρχοντάκης, "από χτες η προσέλευση είναι τεράστια! Ο δικαιούχος μας δίνει ΑΜΚΑ και ταυτότητα και προμηθεύεται ένα τεστ για κάθε εβδομάδα. Τηρούνται οι κανόνες, τα παιδιά είναι ενημερωμένα".


Για τα φυλλάδια που έχουν διανεμηθεί, ο κ. Αρχοντάκης τονίζει ότι έχουν πολλές λεπτομέρειες και ότι είναι άγνωστο αν θα γίνουν κατανοητές οι οδηγίες από τον κόσμο.

Ο κ. Αρχοντάκης τονίζει κλείνοντας ότι αυτή τη στιγμή, τα Self tests διανέμονται μόνο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ωστόσο πολίτες που δεν το γνωρίζουν, ζητούν από τα φαρμακεία το συγκεκριμένο τεστ, χωρίς να δικαιούνται να το λάβουν.

Δείτε σε βίντεο όσα δήλωσε στο Flashnews.gr ο ταμίας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων:

Η διαδικασία

Οι ίδιοι θα πρέπει να τα κάνουν από 24 έως και 48ωρες πριν εμφανιστούν στο σχολείο τους. Οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ την οποία και θα δείχνουν πριν την είσοδο τους στο σχολείο, ενώ η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται δύο φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη)

Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής:

Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr.
Εκεί, αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ.
Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Σε περίπτωση που βγει θετικό

Εάν το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, ακολουθείται η ιδία διαδικασία και θα υπάρχει μία λίστα με τις δομές υγείας που θα γίνει δεύτερο δωρεάν τεστ καθώς και  κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.
Ο μαθητής και η οικογένεια του παραμένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό, ενώ στην περίπτωση που ο επανέλεγχος είναι επίσης θετικός, θα υπάρξει επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σημειώνεται ότι όσοι μαθητές δεν έχουν μαζί τους την σχετική βεβαίωση δεν θα μπαίνουν στο σχολείο και θα παίρνουν απουσίες.

Μαζί με τους νέους κανόνες ισχύουν και όλα τα προηγούμενα μετρά προστασίας για την λειτουργία των σχολείων και συγκεκριμένα θερμομέτρηση πριν την είσοδο, μάσκες κατά την διάρκεια των μαθητών στο σχολείο αλλά και ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες.

Πώς κάνουμε το self test

Tα self tests δεν μπορούν να διενεργηθούν στα φαρμακεία, ενώ τα βήματα για τη διενέργειά του είναι συγκεκριμένα.

Αυτά είναι τα εξής:

  • Τοποθετούμε την μπατονέτα περίπου 4 εκατοστά μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά και περιστρέφουμε 5-6 φορές.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στο άλλο ρουθούνι.
  • Τοποθετούμε τον στυλεό μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζουμε τον στυλεό μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό.
  • Ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να φανεί το αποτέλεσμα.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook