Την επέκταση του προγράμματος αυτοεξέτασης του πληθυσμού για τη νόσο Covid με την παροχή από την πολιτεία δωρεάν self test στους πολίτες, δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας.

Μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και με την παραλαβή επιπλέον 10 εκατομμυρίων τεστ αυτοεξέτασης, θα έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν πολλές ακόμη κοινωνικές ομάδες.

Σημαντικές διευκρινίσεις για την πορεία του προγράμματος αυτοεξέτασης του πληθυσμού μέσω των self test, έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των ιατρικών συντακτών, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως σημείωσε, μέχρι και χθες Παρασκευή (9/4) είχαν διατεθεί 246.700 self test από σχεδόν 10.000 φαρμακεία σε όλη την επικράτεια, ενώ υπάρχει σχεδιασμός τα τεστ αυτά να επεκταθούν σε πολλές ακόμη κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, μετά τους μαθητές σειρά θα πάρουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση, τουλάχιστον το μέρος της εστίασης που είναι ανοιχτό.

Όταν ενταχθούν στη διαδικασία ελέγχου οι παραπάνω ομάδες, μετά τα self test θα δοθούν και στον γενικό πληθυσμό.

Πρόσφατη μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, υπολόγισε ότι ακόμα και το 50% του πληθυσμού να διενεργεί σε τακτά, επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα το ατομικό τεστ, το όφελος στον περιορισμό των νέων κρουσμάτων είναι σημαντικό, τόνισε από την πλευρά της και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

“Το ατομικό τεστ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του σε όλους τους εργασιακούς χώρους, το συντομότερο δυνατόν, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα στην κοινότητα και συνεπώς και πολλούς αδιάγνωστους φορείς του ιού να κυκλοφορούν ανάμεσα μας σήμερα”, τόνισε.

Εξέταση δύο φορές την εβδομάδα, μόνο στην εκπαίδευση και μέχρι το Πάσχα

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τις επαγγελματικές κατηγορίες στις οποίες μπορεί να είναι υποχρεωτικό το self test, όπως ισχύει με τους μαθητές και καθηγητές, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση:

“Σύμφωνα με την νομοθεσία, άλλωστε, θα πρέπει να υπάρξει και γνώμη της Επιτροπής των ειδικών προτού προβούμε σε μια τέτοια απόφαση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρινιστικά πρόσθεσε δε, ότι στις υπόλοιπες κατηγορίες που θα υποβληθούν σε screening για τον κορονοϊό με self test, αυτό δεν θα χορηγείται δωρεάν δύο φορές την εβδομάδα, όπως στην εκπαίδευση, αλλά μία, όπως έχει ανακοινωθεί εξ αρχής: δηλαδή ένα τεστ την εβδομάδα και τέσσερα τον μήνα για κάθε ΑΜΚΑ.

“Άλλωστε και στα σχολεία δύο φορές θα είναι τώρα, στην αρχή, προκειμένου με ασφάλεια να οδηγηθούν οι μαθητές και το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες και κυρίως μέχρι το Πάσχα”, επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης προσθέτοντας ότι για όλους τους πολίτες θα είναι υποχρεωτική η καταχώρηση του θετικού αποτελέσματος στην πλατφόρμα του self-testing, “προκειμένου και μετά -εφόσον υπάρχει ανάγκη- να γίνει το επιβεβαιωτικό τεστ και βεβαίως να κατοχυρωθούν τα όποια δικαιώματα έχει ο κάθε πολίτης, για παράδειγμα απουσία από την δουλειά ή από το σχολείο κάποιος μαθητής και ούτω καθεξής”, σημείωσε ο ίδιος.

Τι θα γίνει στην περίπτωση του “άκυρου” self test

Ένα θέμα που απασχόλησε τους γονείς, οι οποίοι υπέβαλλαν σχετικά ερωτήματα, ήταν τι θα συμβεί εάν το δωρεάν από το κράτος self test είναι μη έγκυρο.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η περίπτωση αυτή είναι “σχεδόν απειροελάχιστη από ότι συζητούσα και με τον κύριο Μαγιορκίνη και με την κυρία Παπαευαγγέλου”.

Ωστόσο, στην περίπτωση που θα υπάρξει άκυρο αποτέλεσμα σε τεστ, τότε ο γονέας θα πρέπει να κρατήσει την πλακέτα και με την επίδειξη του μη έγκυρου τεστ να προσέλθει με το παιδί του σε μια δημόσια δομή, ώστε να κάνει δωρεάν το επαναληπτικό τεστ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναφερόμενος στην αξιοπιστία των τεστ, ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξήγησε ότι ακόμη και τα μοριακά δεν μπορούν να αποκλείσουν τη νόσο σε ποσοστό 100%, οπότε το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα θα πρέπει να μας οδηγεί σε εφησυχασμό.

“Η ικανοποιητική ακρίβεια του self-test, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν συγχρόνως, καθώς και με το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, κάνουν αυτά τα ατομικά τεστ ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook