«Πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο

Την οργή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι προς το πρόσωπό του, με τον Τούρκο πρόεδρο να «παγώνει», σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, συμφωνία για την αγορά ελικοπτέρων αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «La Repubblica» και «Il Fatto Quotidiano», οι τουρκικές Αρχές απαιτούν μια συγγνώμη από την ιταλική κυβέρνηση και δεν θα ικανοποιηθούν μέσω διευκρινίσεων από διπλωματικές οδούς.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την «La Repubblica», «πάγωσε» η πώληση δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο.

Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα αυτή διαμάχη ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν ο Μάριο Ντράγκι αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα» και έκανε λόγο για «απρεπή συμπεριφορά» του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία.

Η τουρκική προεδρία είχε φροντίσει να τοποθετήσει μόλις δύο καρέκλες για τη συνάντηση των Ευρωπαίων με τον Ερντογάν, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην έχει πού να καθίσει.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε «πυρά» κατά του Ντράγκι, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη λαϊκιστική ρητορική».

Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα εκλήθη για εξηγήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτός από το «πάγωμα» της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία φαίνεται πως έχει στείλει… προειδοποιήσεις σε τρεις ιταλικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία.

Μεταξύ αυτών και η Ansaldo Energia, που κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια στην γειτονική χώρα.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, υπενθυμίζει η εφημερίδα, ξεπερνούν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook