Τα ιδιωτικά γυμναστήρια είναι από τις πλέον πληττόμενες επιχειρήσεις στη χώρα – Τι αναφέρουν στο Flashnews.gr o Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου αλλά και Χανιώτης ιδιοκτήτης γυμναστηρίου.

Σε επίπεδο “συναγερμού” βρίσκονται πλέον τα ιδιωτικά γυμναστήρια τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Ελλάδα ευρύτερα, αφού η βιωσιμότητα τοιυς κρέμεται στην  κυριολεξία από μια κλωστή. Ήδη, τα γυμναστήρια διάγουν τον έκτο μήνα συνεχούς “λουκέτου” με τα δεδομένα να αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση θα παραμείνει για τους επόμενους σχεδόν δύο μήνες!

“Η κρατική ενίσχυση υφίσταται, ωστόσο δεν επαρκεί. Με τα χρήματα που λαμβάνουμε από επιστρεπτέες προκαταβολές κτλ, καλύπτουμε ουσιαστικά μόνο τα έξοδά μας και τις υποχρεώσεις μας. Ευτυχώς που βγήκε η απόφαση από τον περασμένο Ιανουάριο και δεν πληρώνουμε το ενοίκιο των γυμναστηρίων μας, όπως συνέβαινε για περίπου 5-6 μήνες πέρυσι”, τονίζει στο Flashnews.gr, Χανιώτης ιδιοκτήτης γυμναστηρίου ο Δήμος Μπουρμπάκης, προπονητής μάλιστα βόλεϊ και σε τοπική ομάδα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπουρμπάκης, “τα γυμναστήρια αποτελούν ειδική περίπτωση επιχείρησης, αφού το συνεχές “άνοιξε-κλείσε” μειώνει και την πελατεία τους. Ο κόσμος δεδομένης της κατάστασης χάνει την εμπιστοσύνη του και στο θέμα της ασφάλειας και στο θέμα της κανονικής ροής λειτουργίας των γυμναστηρίων”.

Το Flashnews.gr επικοινώνησε και με τον Γενικό Γραμματέα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, κ. Δώρο Κλεοβούλου που επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη για τα γυμναστήρια, ενώ παραμένει άγνωστο πότε αυτά θα ανοίξουν:

“Δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση για το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια. Εφόσον δεν υπάρχει ενημέρωση δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις που μπορεί να αποδειχτούν λαθεμένες. Τα πρωτόκολλα που θα συνοδεύουν την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων επίσης δεν έχουν ανακοινωθεί. Φαντάζομαι ότι θα είναι περίπου τα ίδια με την προηγούμενη επαναλειτουργία μας”

Ο κ. Κλεοβούλου κρούει τον κώδωνα κινδύνου ότι πολλές επιχειρήσεις οδεύουν προς κλείσιμο, υπό το πρίσμα αυτής της κατάσταασης, “αυτά που συμβαίνουν  είναι καταστροφικά για τα γυμναστήρια! Διανύουμε τον δεύτερο κύκλο υποχρεωτικής αναστολής των γυμναστηρίων με απόφαση της κυβέρνησης. Είμαστε ήδη στο 6ο μήνα και οι συνέπειες είναι καταστροφικές. Οι εκτιμήσεις λοιπόν αναφέρουν ότι το 20-25% των γυμναστηρίων δεν θα μπορέσει να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα”.

Σε ό,τι αφορά την κρατική ενίσχυση ο κ. Κλεοβούλου ααναφέρει:

“Μέχρι στιγμής τα γυμναστήρια είναι στα οριζόντια μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιχειρηματικότητα. Ο Υπουργός Ανάπτυξης χαρακτηρίζει βάναυσο το χτύπημα που δεχτήκαμε και θα ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα στήριξης. Εμείς υποβάλλαμε υπόμνημα στον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Ανάπτυξης και τον Υπουργό Οικονομικών και ζητάμε κάποια επιπλέον μέτρα στήριξης και περιμένουμε”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, το καλό σενάριο για άνοιγμα των γυμναστηρίων προσδιορίζεται για τις αρχές Ιουνίου, ενώ, αν όλα πάνε καλά στη διαβούλευση με την κυβέρνηση, παραμονές του επερχόμενου ανοίγματος αναμένεται να δοθεί μια “εφάπαξ” ενίσχυση (έξτρα) στου ιδιοκτήτες, καθώς κρίνεται ότι έχουν πληγεί βάναυσα από το συνεχόμενο lockdown, λόγω κορωνοϊού.

Όλα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, ακόμα…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook