Η 29χρονη Μαριάννα Καψετάκη από το Ηράκλειο συμπεριελήφθη στην λίστα του διάσημου περιοδικού Forbes με τους 30 νέους κάτω των 30 ετών.

Η Μαριάννα Καψετάκη γεννήθηκε το 1991 στο Ηράκλειο της Κρήτης και είναι γιατρός, ερευνήτρια και κλασική πιανίστρια. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης του διδακτορικού της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη στο Imperial College London, ενώ έχει ήδη στο ιστορικό της πολλές δημοσιεύσεις σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η 29χρονη ερευνήτρια αποφοίτησε με άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Performing Arts Medicine στο University College London όπου και πήρε το Βραβείο Καλύτερης Μεταπτυχιακής Διατριβής.

Παράλληλα, με τη δίδυμη αδερφή της, Στεφανία Καψετάκη που επίσης διαπρέπει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχουν δώσει εκατοντάδες ρεσιτάλ πιάνου σε φεστιβάλ μουσικής και σε σημαντικές αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η Μαριάννα Καψετάκη ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 9 ετών και μόλις ένα χρόνο αργότερα κέρδισε το 3ο Βραβείο στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Konzerteum στην Αθήνα. Σήμερα, οι αδελφές από το Ηράκλειο Κρήτης έχουν λάβει πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις ενώ συμμετέχουν και σε σεμινάρια με διεθνείς πιανίστες.

Όπως δήλωσε η Μ. Καψετάκη σχετικά με τη διάκριση στη λίστα του Forbes: "Φυσικά νιώθω μεγάλη περηφάνια γι’ αυτή τη διάκριση. Στο μέλλον θέλω να συνεχίσω να δίνω συναυλίες πιάνου, να κάνω έρευνα στις νευροεπιστήμες και να κάνω ιατρική ειδικότητα. Σχετικά με τα επόμενά μου βήματα, δεν έχω αποφασίσει ακόμα που θα εργαστώ στο μέλλον. Έχω δεχτεί αρκετές προτάσεις και τις εξετάζω πολύ προσεκτικά. Είμαστε τυχεροί που η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα και τώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τους νέους”.

H Μ. Καψετάκη πραγματοποιεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες σχετικά με τη χωροταξική μνήμη σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως σημείωσε, "η μελέτη που έκανα για τη χωροταξική μνήμη ήταν η κύρια μελέτη της διδακτορικής μου διατριβής και ετοιμάζω να τη δημοσιεύσω σύντομα. Εξέτασα πάνω από 100 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο στο νοσοκομείο Charing Cross στο Λονδίνο χρησιμοποιώντας ειδικά τεστ χωροταξικής μνήμης. Με σύγχρονες τεχνικές εντόπισα ποιές περιοχές του εγκεφάλου είναι οι πιο απαραίτητες για να μπορούμε να θυμόμαστε χωροταξικές πληροφορίες και πόσο συχνά είναι τα προβλήματα χωροταξικής μνήμης σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο”.

Για την σπουδαία διάκριση της, συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσε το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου απ' όπου αποφοίτησε εκείνη και η δίδυμη αδερφή της Στεφανία.

Η σχετική ανακοίνωση:

Με πολλή χαρά και υπερηφάνεια συγχαίρουμε την απόφοιτή μας Μαριάννα Καψετάκη για τη σπουδαία διάκριση που έλαβε σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς συμπεριλαμβάνεται στην περίφημη λίστα του περιοδικού Forbes, η οποία φέρνει στο προσκήνιο 30 νέους κάτω των 30 ετών επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός ή η τεχνολογία.

Η Μαριάννα, όπως και η δίδυμη αδερφή της Στεφανία, αποφοίτησαν από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και διαπρέπουν διεθνώς στην τέχνη και στην επιστήμη. Η ίδια δηλώνει πως η μουσική την εμπνέει στην επιστημονική της έρευνα. Ετοίμαζε κάποια κομμάτια του Μπετόβεν και του Σοπέν στο πιάνο για έναν παγκόσμιο διαγωνισμό και παίζοντας σκέφτηκε μια πρωτοποριακή ιδέα για το χώρο και το χρόνο στην ανθρώπινη μνήμη. 

«Είναι σαν να εμπνέει η μια την άλλη», λέει για τη μουσική και την Ιατρική. 

«Όταν θέλω μια ιδέα, παίζω πιάνο».

Ευχόμαστε στη Μαριάννα και στη Στεφανία, υγεία και πρόοδο. Οι λαμπρές επιτυχίες τους μας γεμίζουν χαρά και υπερηφάνεια και μας τιμούν ιδιαίτερα. Τις ευχαριστούμε θερμά, καθώς ποτέ δεν ξεχνούν το σχολείο από όπου ξεκίνησαν.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook