Μισή ντουζίνα φόρους και χαράτσια (σχεδόν ένα κάθε βδομάδα μέχρι το τέλος του χρόνου) θα πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Με … μισό μήνα καθυστέρηση ξεκινά, από Δευτέρα, η αποστολή περίπου 3 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που καλούν τους φορολογουμένους να πληρώσουν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος 2010 αλλά και της ειδικής εισφοράς, τα οποία θα έπρεπε –εάν λειτουργούσε στοιχειωδώς το Taxis- να είχαν φτάσει σε όλους ανεξαιρέτως ως τον Οκτώβριο το αργότερο.

Η τραγική καθυστέρηση στον υπολογισμό και την εκτύπωση των πολυεκκαθαριστικών της εισφοράς αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στις αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος, ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να ζητησει από τους φορολογούμενους να σπεύσουν να πληρώσουν… από μόνοι τους την 2η δόση των δόσεων (για όσους είχε ήδη υπολογιστεί η πρώτη), αλλά και αυτή η διορία έληξε στις 9 Νοεμβρίου.

Δεν είναι λίγοι οι έφοροι πάντως που έλεγαν πως, παρόλο που έληξε η προθεσμία του υπουργείου και δεν υπάρχει εντολή για σιωπηρή παράταση, οι ίδιοι δεν θα επιβάλουν κανένα πρόστιμο σε όσους πάνε τώρα να πληρώσουν, αφού άργησαν τα ειδοποιητήρια.

Μέσα στο Νοέμβριο λήγει για πολλούς η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000-2009 και περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που «γύρισαν την πλάτη» στην αρχική ρύθμιση και δεν αποδέχθηκαν το εκκαθαριστικό.

Έως το τέλος του Νοεμβρίου πρέπει να υποβληθεί η αίτηση και να πληρωθούν τα παράβολα για την ένταξη στη ρύθμιση των αυθαιρέτων ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 22 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να ενταχθούν και οι τελευταίοι στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους.

Το … πικρό «κερασάκι στην τούρτα» θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2012: τα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται στο τέλος Νοεμβρίου και θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Τα νέα τέλη είναι αυξημένα έως και 120 ευρώ .

Για τα επιβατικά τα οποία έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα έως 31 Οκτωβρίου 2010 (καθώς και για τις μοτοσικλέτες ανεξαρτήτως ταξινόμησης) κυμαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ. Στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού τα νέα τέλη διαμορφώνονται στα 135 ευρώ από 120 ευρώ για τα 1.072 – 1.357 κυβικά εκατοστά και σε 240 ευρώ από 220 ευρώ για τα 1.358 μέχρι 1.548 κυβικά εκατοστά.

Η μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 120 ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο protothema.gr, καταγράφεται στα αυτοκίνητα πάνω από 4.001 κυβικά εκατοστά, με τα νέα τέλη να διαμορφώνονται στα 1.320 από 1.200 ευρώ που ήταν για το 2011.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook