Η ανέγερση δύο ξενοδοχείων και πολυκατοικίας με υπόγεια parking  150 θέσεων δίπλα στα σχολεία εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών

Αλλιώς οραματίστηκαν οι μαθητές την ανάπλαση των δρόμων δίπλα στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζει το 5ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο και αλλιώς προκύπτει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το ακίνητο της πρώην ΑΒΕΑ στην συνοικία της Νέας Χώρας.

Το 2014 σε μελέτη που είχαν εκπονήσει μαθητές των σχολείων μαζί με εξιδεικευμένους επιστήμονες για την ανάπλαση των δρόμων, ειδικά για τους τρεις «τυφλούς» δρόμους διπλα στα σχολεία,  σχεδιαζόταν μια ουσιαστική ανάπλαση με πεζόδρομους και πράσινο προς όφελος των 650 περίπου μαθητών αλλά και της γειτονιάς.

Όμως επτά χρόνια μετά, οι εξελίξεις αναφορικά με το οικόπεδο της πρώην ΑΒΕΑ και η επένδυση εταιρείας στο οικόπεδο δυτικά και δίπλα στα σχολεία «ακυρώνει» ουσιαστικά την μελέτη μετατρέποντας το δρομάκι του σχολείου σε οδό μεγάλης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, η «Επενδυτική Χανίων ΑΕ» έχει καταθέσει αιτήσεις για ανέγερση, τριών κτιρίων το ένα δίπλα στο άλλο:

  • Ξενοδοχείου 100 κλινών για το οικόπεδο με εμβαδόν 2923.87τμ (ΟΤ28α) με νέα δόμηση 5752.68τμ, με υπόγειο parking 27 θέσεων.
  • Ξενοδοχείου 96 κλινών για το οικόπεδο με εμβαδόν 3762.62τμ (ΟΤ28γ) με νέα δόμηση 6314.16τμ, με υπόγειο parking 31 θέσεων
  • Συγκροτήματος κατοικιών και καταστημάτων για το οικόπεδο με εμβαδόν 4319.85τμ (ΟΤ28ε) με νέα δόμηση 8619.24τμ, με υπόγειο parking 90 θέσεων.

Και οι τρεις υπόγειοι χώροι στάθμευσης θα έχουν είσοδο και έξοδο στο δρομάκι που βρίσκεται δίπλα στα σχολεία, ενώ θα γίνει και διάνοιξη προς την παραλιακή οδό!

Σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, πήγαν στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων προκειμένου να συναντηθούν με τον Αντιδήμαρχο Νίκο Χαζιράκη, στο πλαίσιο διαλόγου έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την ασφάλεια των 650 μαθητών αλλά και για την εξασφάλιση πως η αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου δεν θα «ακυρώσει» την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω του θορύβου.

Μιλώντας στο Flashnews.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου κα Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, ανέφερε πως η εκπαιδευτική κοινότητα και των δύο σχολείων ευελπιστεί ότι μέσα από τον διάλογο με τον Δήμο Χανίων, θα βρεθεί λύση για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών και την απρόσκοπτη εκπαίδευσή τους βάση συγκεκριμένων προτάσεων, που θα τεθούν στον διάλογο.

Να σημειωθεί πως η μελέτη των μαθητών για την ανάπλαση του δρόμου ο οποίος τώρα σχεδιάζεται να μετατραπεί σε δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας λόγω της εισόδου – εξόδου των οχημάτων στα υπόγεια parking, είχε παρουσιαστεί και το 2015 στην εκδήλωση TEDx με τίτλο «Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία»


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook