Ο φωτοδημοσιογράφος Χόσαμ Ελ Σάγεντ και η σύζυγός του Σολάφα Μάγκντι, μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος, αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε μετά την κράτησή τους για περίπου ενάμιση έτος, ανακοίνωσε σήμερα το συνδικάτο δημοσιογράφων.

“Ευχαριστούμε τη γενική εισαγγελία, τις δικαστικές αρχές και όλες τις αρμόδιες αρχές για την απελευθέρωση των συναδέλφων Σολάφα Μάγκντι και Χόσαμ Ελ Σάγεντ”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Facebook ο Ντιάα Ράσουαν, ο πρόεδρος του συνδικάτου δημοσιογράφων.

Το ζεύγος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2019 σε ένα καφέ του Καΐρου. Η κρατική ασφάλεια είχε κατηγορήσει τους δύο δημοσιογράφους ότι είχαν ενταχθεί σε “τρομοκρατική” οργάνωση, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω, ενώ η Σολάφα Μάγκντι είχε κατηγορηθεί και για την μετάδοση ψευδών ειδήσεων.

Έπειτα από ενάμιση χρόνο προσωρινής κράτησης, οι δύο δημοσιογράφοι δεν δικάστηκαν για τις κατηγορίες αυτές.

Η απελευθέρωσή τους έρχεται μία ημέρα έπειτα από αυτήν του δημοσιογράφου και αντιπολιτευόμενου Χάλεντ Νταγούντ, ο οποίος είχε συλληφθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2019.

Δημοσιογράφος στην al Ahram Weekly, ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Αλ Ντόστουρ και επίκουρος καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Νταγούντ είχε συλληφθεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2019, μερικές ημέρες μετά τη διεξαγωγή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάτι σπάνιο πλέον στην Αίγυπτο.

Ο Νταγούντ κατηγορήθηκε για “συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση”, “μετάδοση ψευδών ειδήσεων” και ότι “έκανε κακή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης”, κατηγορίες που χρησιμοποιούνται συχνά από τις αιγυπτιακές αρχές εναντίον μελών της αντιπολίτευσης.

Μετά την ανατροπή από τον στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013 και την άνοδο στην εξουσία την επόμενη χρονιά του Άντελ Φάταχ Σίσι, υπήρξε μια αυξανόμενη καταστολή οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης, ισλαμιστικής ή φιλελεύθερης.

Η Αίγυπτος καταλαμβάνει την 166η θέση μεταξύ 180 χωρών στην Κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου για το 2020 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, στις αιγυπτιακές φυλακές βρίσκονται 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook