Όπως αποκάλυψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης το ΕΤΑΔ Α.Ε. με επίσημο έγγραφο του ζητάει την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην πρώην αμερικάνικη βάση των Γουρνών.

Μπροστά από  ένα αίτημα - βόμβα που καλείται να διαχειριστεί η τοπική κοινωνία, βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης.

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημειώνει πως πρόκειται για προσβλητικό έγγραφο και η Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορεί να δεχτεί την εξέλιξη αυτή. 

«Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουμε εμείς τα κλειδιά. Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και μια εταιρεία του δημοσίου δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε φορείς οι οποίοι υπηρετούν την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με τέτοιο προσβλητικό τρόπο. Δεν πίστευα ποτέ ότι ένα τέτοιο έγγραφο μπορεί μια δημόσια υπηρεσία να το στείλει. Είναι προσβολή απέναντι στην Περιφέρεια και σε όλους τους φορείς. Είναι ένα κατάπτυστο κείμενο». Ερωτώμενος για ενδεχόμενες αντιδράσεις ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως «την Τρίτη έχουμε σύσκεψη όλων των μετόχων για να δούμε πως θα προχωρήσουμε», ενώ ανακοίνωσε πως θα επικοινωνήσει με συνεργάτες του πρωθυπουργού και θα ενημερώσει σχετικά, υπενθυμίζοντας πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την παραχώρηση για ακόμα 15 χρόνια και να βρούμε Ευρωπαϊκούς πόρους και να αξιοποιηθεί ο χώρος από τους φορείς της Κρήτης», σημείωσε.

Ξεκαθάρισε δε πως τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και ο Δήμος Χερσονήσου συμφωνούν με την αξιοποίηση όλης της έκτασης.

Όπερ και σημαίνει ότι απαιτείται η απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πρώην αμερικάνικης βάσης των Γουρνών συμπεριλαμβανόμενου του εκθεσιακού κέντρου, του Πλανητάριου και άλλων εγκαταστάσεων που ανήκουν στην εταιρεία "Ειρήνη" (όπου εκ των βασικών μετόχων είναι η Περιφέρεια Κρήτης, η ΠΕΔ, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο Δήμος Χερσονήσου και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης)  και κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, και σε ό,τι αφορά το δεύτερο ακίνητο που ζητείται, εκεί ήταν τα γραφεία της εταιρείας "Ειρήνη" και πλέον στεγάζεται ένα νηπιαγωγείο.

Ο κ. Αρναουτάκης δεν έκρυψε την οργή του για το αίτημα του ΕΤΑΔ Α.Ε. κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και προσβολή της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα είχαν παραχωρηθεί στη Νομαρχία Ηρακλείου το 1997, έως το 2025. Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης είχε ζητήσει παράταση έως το 2040.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook