Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων έως το άνοιγμα του τουρισμού – Πότε ανοίγει η εστίαση, τα σχολεία και απελευθερώνεται το λιανεμπόριο – Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις

Από τις πιο κρίσιμες, από την αρχή της πανδημίας, θεωρείται η σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων καθώς σε αυτήν αναμένεται οι επιστήμονες να καταλήξουν στα μέτρα που πρέπει να ισχύουν για το Πάσχα όσον αφορά στις μετακινήσεις αλλά και στις εκκλησίες.

Η συγκυρία δεν είναι εύκολη. Από την μία η κατάσταση στα νοσοκομεία λογίζεται από πολλούς στα όρια του μη διαχειρίσιμου αφού οι ο αριθμός των διασωληνωμένων σπάει κάθε μέρα και ένα ρεκόρ. Από την άλλη ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός δείχνοντας μία επιπέδωση αλλά δεν έχει εισέλθει ακόμη σε φάση ύφεσης. Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι καλές αφού τα συμπεράσματα από τα ύψη του ιικού φορτίου στα λύματα, ειδικά της Αττικής, δείχνουν πως αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Όμως, η άσχημη αυτή συγκυρία ξεδιπλώνεται παράλληλα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα το οποίο ολοένα και επιταχύνεται και την επέκταση της χρήσης των self test σε ολοένα και περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Με αυτά τα δεδομένα και πάντα στην εξίσωση να υπολογίζεται η μεταβλητή που ονομάζεται «κόπωση της κοινωνίας», κυβέρνηση και επιστήμονες φαίνεται πως έχουν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων για το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τα μέσα Μαΐου.

Ένα ορόσημο το οποίο έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην «Πολιτική Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για το τέλος της υγειονομικής κρίσης το οποίο πλησιάζει. Η χθεσινή αυτή τοποθέτηση μπορεί να θεωρηθεί και «πρόβα» των όσων θα πει σήμερα στο μήνυμά του προς τους πολίτες, το οποίο δεν θα αφορά μόνο στο Πάσχα αλλά και τον βηματισμό χαλάρωσης των μέτρων έως τις Μαΐου όποτε ανοίγει και ο τουρισμός.

Ο οδικός χάρτης για μετά το Πάσχα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ έως το Πάσχα θα βαδίσουμε με το lockdown ως έχει με το ακριβές πλαίσιο εορτασμού και λειτουργίας των εκκλησιών να ανακοινώνεται άμεσα, από εκεί και ύστερα ξεκινά ένα «μαζικό άνοιγμα» κοινωνίας και οικονομίας. Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης, τον οποίον είχε μεταφέρει το protothema.gr ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα θέλει την… ομοβροντία χαλάρωσης να ξεκινά με το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Έτσι, φαίνεται πως αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 5 Μαΐου τα καταστήματα λιανικής αναμένεται να υποδέχονται πελάτες ελεύθερα, χωρίς τον περιορισμό του SMS στο 13032 με μόνο περιορισμό τον ανώτατο επιτρεπόμενο αριθμό καταναλωτών βάσει τετραγωνικών.

Στην συνέχεια, την ίδια εβδομάδα, δηλαδή από τις 5 ή το αργότερο έως τις 10 Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει μετά από μήνες η εστίαση. Καφετέριες, εστιατόρια κ.λ.π, θα σηκώσουν ρολά και θα υποδεχθούν τους πελάτες πάντα σε εξωτερικούς χώρους ικανοποιώντας έτσι ένα αίτημα σύσσωμου του πολιτικού κόσμου ο οποίος βλέπει την εστίαση ως αντίβαρο στα ολοένα και αυξανόμενα κορωνοπάρτι στις πλατείες.

Ακολουθούν τα σχολεία, με την 10η Μαΐου να θεωρείται η πιο πιθανή, άλλωστε αποτελεί και την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας και φτάνουμε στις 14 Μαΐου όποτε και ανοίγει ο τουρισμός. Με τον παραπάνω βηματισμό η κοινωνία και η οικονομία θα λειτουργούν σε ένα πλαίσιο όσο το δυνατόν περισσότερης κανονικότητας προκειμένου η τουριστική βιομηχανία αλλά και η εγχώρια αγορά να ξεκινήσουν να συμβάλλουν και πάλι στην Οικονομία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook